Direkcija za imovinu Srbije podržala je dogovor opštine Pirot i Ministarstva odbrane o zameni Doma Vojske u Pirotu za odgovarajući broj stanova, pa će taj predlog biti upućen Vladi koja daje konačnu odluku. Time će se dogovor predsednika opštine Pirot mr Vladana Vasića i ministra odbrane Dragana Šutanovca, postignut krajem prošle godine, konačno realizovati. Prema tom dogovoru, Pirot će Vojsci Srbije ustupiti 18 novih stanova u gradu, a za uzvrat dobiti zgradu Doma Vojske od 2.500 metara kvadratnih koja se nalazi u centru grada.

– Upoznati smo sa dogovorom opštine Pirot i Ministarstva odbrane o razmeni Doma Vojske za stanove. Pripremamo predlog zaključka Vladi, a konačnu odluku donosi Vlada. Direkcija predlaže Vladi da se odobri ova transakcija. Očekujemo da se za jednu do dve nedelje taj predlog zaključka nađe na sednici Vlade i da ona donese konačnu odluku – kaže za naš list zamenik direktora Direkcije za imovinu Srboljub Panić.

Panićdodaje da će posle toga uslediti potpisivanje ugovora i sprovođenje dogovorene razmene između opštine Pirot i Ministarstva odbrane.

– Direkcija je od opštine tražila sva potrebna dokumenta oko kvadrature Doma Vojske i stanova koji se za ovo zdanje daju Vojsci, a stigla je i sva potrebna dokumentacija – kaže Panić.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasićkaže za Danas da opština Pirot trenutno ima 18 stanova koji su odmah useljivi i koje je spremna da ustupi Vojsci .

– To je negde oko 1.000 metara kvadratnih, a rečje o sasvim novim stanovima čija je tržišna vrednost oko 650.000 evra. Spremni smo za razliku u ceni do kraja 2009, ako ne obezbedimo nove stanove, potpišemo ugovor sa Vojskom i da im ostatak isplatimo u gotovini. Sa ministrom Šutanovcem postignut je dogovor da se to realizuje do kraja ove godine – kaže Vasić.

Prema Vasićevim rečima, opština Pirot je u ranijem sazivu od Vojske uzela zemljište za proširenje novog gradskog groblja i tada se obavezala se da će određene stanove dati Vojsci.

– Taj ugovor je ispunjen u celosti. Pre dve godine tadašnjem ministru odbrane Zoranu Stankoviću predali smo ključeve sedam novih stanova u samom centru grada. Pre dve godine procenjeno je da Dom Vojske vredi nešto više od milion evra – napominje Vasić.

Rešenje za vojne penzionere i podstanare

Finalizaciji ovog dogovora opštine i Ministarstva najviše se raduju podstanari – vojna lica i penzioneri koji žive u Pirotu. Prema nekim nezvaničnim podacima bez sopstvenog krova nad glavom je oko stotinak ljudi.

– U penziji sam od 2004. godine, a već18 godina sam podstanar. Stanova kao što je poznato nema. Nije lako biti podstanar jer su stanarine velike. Svi se mi nadamo da ćemo jednog dana dobiti stan. Ako se ovaj dogovor realizuje kako je dogovoreno, šanse da nekolicina reši svoj stambeni problem postoje. Poznato je, međutim, da je Dom Vojske u Pirotu većgodinama prazan i da propada. Ovo je, nema sumnje, trenutno jedini način za rešavanje stambenih problema pripadnika Vojske Srbije – kaže vojno lice u penziji, podstanar M.Ž. koji je želeo da ostane anoniman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari