Pripreme za početak kapitalnog investicionog poduhvata iz prve faze kineskog kreditnog aranžmana, revitalizaciju bloka B1, privode se kraju. Uporedo se vrše pripreme i za početak gradnje sistema za odsumporavanje.

Pristiže oprema firmi izvođača radova i započeti su poslovi montaže neophodnih mašina i pratećih objekata za rad. Na dva velika radilišta će, prema procenama, biti nešto više od hiljadu radnika firmi koje su angažovane. Prema konačnom gantogramu radova 1. marta biće zaustavljen rad bloka i u narednih devet meseci Kostolac će dobiti praktično novi blok sa istim karakteristikama kao i blok B2 .

Prema planu, značajni poduhvati uslediće na generatorskom postrojenju, a pre svega remontu turbine sa zamenom kompletnog turbinskog lopatičnog aparata. Od 1. marta do 1. decembra sav posao bi trebalo da bude okončan. U tom periodu obaviće se, između ostalog, rekonstrukcija kontrolnog sistema turbine i bajpasa turbine visokog pritiska. Radiće se takođe i kapitalni remont generatora sa fabričkim remontom rotora. Tri generatorske stanice zameniće se novim, modernizovanim stanicama. Zagrejači visokog i niskog pritiska će biti zamenjeni, a uradiće se i kapitalni remont kondenzatora turbine i fabrički remont cirkulacionih pumpi rashladne vode. Cilj ovih radova je da se dostigne nominalna snaga bloka B1 od 350 MW, zatim da se poveća efikasnost, raspoloživost postrojenja i da se produži radni vek turbinske opreme. Radove na turbini obaviće „Alstom“, kao i na bloku B2

Ništa manje značajni radovi uslediće i na kotlovskom postrojenju, gde će najznačajnije poslove obaviti partner iz Kine, kompanija CMEC. Između ostalog, obaviće se rekonstrukcija kontrolnog sistema turbine i bajpasa turbine visokog pritiska. Radiće se takođe i kapitalni remont generatora sa fabričkim remontom rotora. Tri generatorske stanice zameniće se novim, modernizovanim stanicama. Zagrejači visokog i niskog pritiska biće zamenjeni, a uradiće se i kapitalni remont kondenzatora turbine i fabrički remont cirkulacionih pumpi rashladne vode. Cilj ovih radova je da se dostigne nominalna snaga bloka B1 od 350 MW, zatim da se poveća efikasnost, raspoloživost postrojenja i da se produži radni vek turbinske opreme.

Ono što je najvažnije jeste prva faza demontaže opreme i ovih dana u tom smeru su usmerene sve aktivnosti u Termoelektrani „Kostolac B“. Iskustva iz revitalizacije bloka B2 dragocena su tako da se očekuje efikasan start i obezbeđivanje uslova za transport dela opreme na fabričku obradu. Sve u svemu, još jedno poglavlje istorije ovog kolektiva ispisuje se ovih dana, a sve u cilju realizacije ove krune investicije na značajnom agregatu za Kostolac i za EPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari