U poslednjih nekoliko godina masovna pojava u Sremu je krađa saobraćajnih znakova. Podatak da je lane samo s puteva u sremskomitrovačkoj opštini ukradeno oko 70 znakova govori da je za neke ovo unosan posao. U regionu Srema skoro nema putnog pravca koji nije bio na „meti“ lopova.

U poslednjih nekoliko godina masovna pojava u Sremu je krađa saobraćajnih znakova. Podatak da je lane samo s puteva u sremskomitrovačkoj opštini ukradeno oko 70 znakova govori da je za neke ovo unosan posao. U regionu Srema skoro nema putnog pravca koji nije bio na „meti“ lopova. Zanimljivo je da lopovi odnose sve što im dođe „pod ruke“, pa se tako nedavno u blizini Sremske Mitrovice, tačnije na putu Veliki Radinci – Stejanovci – Ruma, kod skretanja za selo Bešenovo, doskora nalazio putokaz koji je bio postavljen na dve šine dugačke pet metara, ukopane u zemlju na propisanoj visini, a na šinama je bila postavljena tabla s nazivom sela. Zasada, nepoznati počinioci su sve isekli i zajedno s tablom odneli šine koje su teške 200 kilograma, a bile su postavljene upravo zbog čestih krađa.
Prema podacima JP Direkcije za izgradnju Opštine Sremska Mitrovica u toku prošle godine ukradeno je ili polupano 70 znakova čija je vrednost oko 400.000 dinara. Saobraćajni znakovi nestaju i sa seoskih i sa gradskih puteva, a najčešće obrnuti trouglovi i putokazi. – Do pre deceniju i po imali smo sređenu saobraćajnu signalizaciju na putevima i tada krađe nisu bile masovne. Sada se situacija sređuje, ali nije onakva kakava bismo hteli da bude. U Mitrovici znakovi nestaju na svim pravcima, a primećeno je da u centru grada najviše nestaju znakovi za zabranjeno parkiranje. Što se sela tiče registrovano je više nestanaka putokaza, ali ima primera i uništavanja znakova – kaže samostalni stručni saradnik za saobraćaj u Direkciji za izgradnju Opštine Dragutin Vojtehovski.
Postavljanje znakova saobraćajne signalizacije finansira se iz opštinskih sredstava preko JP Direkcije za izgradnju. Sve krađe uredno su prijavljene policiji, a koliko je slučajeva rasvetljeno nije poznato.
Slično je i u Opštini Inđija u kojoj je prošle godine što zbog krađa, što zbog dotrajalosti, zamenjeno čak 415 znakova, a 20 odsto njih je ukradeno. U Direkciji za izgradnju Opštine kažu da je najviše krađa bilo tokom vikenda. Vertikalna saobraćajna signalizacija često je meta iživljavanja – okreću se saobraćajni znaci, prskaju se auto lakom, seku se komadi lima sa ulaznih tabli u naseljena mesta… Sve to dovodi do materijalnih i drugih šteta i opasnosti. Inače, velika tabla koja označava ulazak u teritoriju opštine košta oko 80.000 dinara, tabla za naseljena mesta oko 30.000 dinara, običan saobraćajni znak 2.500 dinara, stub na koji se postavlja 1.000 dinara i još toliko za ukopavanje i betoniranje oko saobraćajnog znaka.
S lopovima muku muče i Rumljani. Ovde kažu da su ovih dana s dela puta Brestač – Nikinci nestali svi postojeći znaci. Slično je i u gradu, a godišnje nestane oko 50 znakova, pa se toliko i zameni. „Stalno dobijamo zahteve i od građana i od policije da su znakovi nestali i da treba postaviti nove. Nije teško izračunati kolika je materijalna šteta i opasnost po bezbednost saobraćaja – navode u rumskom JP za građevinsko zemljište.
Za ovakve rabote zakon je propisao kazne do tri godine, a ako je delo učinjeno iz nehata predviđena je novčana kazna, ili kazna zatvora do jedne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari