– Broj migranata koji je u poslednja dva dana stigao u Preševo premašiće brojku od 10.000 ljudi koji su iz pravca Grčke i Makedonije stigli do prihvatnog kampa u Miratovcu, a odatle do registracionog centra u Preševu.

– Noći su sve hladnije, a dok čekaju na registraciju koja traje i po nekoliko sati neophodno je, pre svega maloletnim licima kojih je sve više, obezbediti ćebad, toplu odeću i obuću. Očekujemo da nove količine humanitarne pomoći u ovom sektoru stigne tokom dana od švajcarskog udruženja Firdaus – navodi za Danas Amet Alimi iz Crvenog krsta u Preševu. On dodaje da se konstantno deli hrana i topli napici, kao i da lekarske ekipe dežuraju 24 časa, uključujući i lekarski tim Hitne pomoći iz Opšte bolnice Zdravstvenog centra u Vranju.

U Preševu je pored prihvatnog centra osposobljen prostor za zimski smeštaj migranata koji može da primi i do četiri stotine osoba, a namenjen je pre svega ženama i deci i iscrpljenim osobama. Migranti se kratko zadržavaju u Preševu.

– Odmah nakon registracije oni žele da nastave put strahujući od zatvaranja granice između Hrvatske i Slovenije – kažu u Crvenom krstu. Pripadnici policije na registracionim punktovima rade u tri smene, a ukoliko se nastavi trend većeg priliva iz Makedonije, registracija će biti rađena i u Prihvatnom centru u Bujanovcu, gde su takođe aktivirani humanitarni kapaciteti lokalnog Crvenog krsta.

Prevoz migranata ka Šidu obavljaju privatni autoprevoznici. A tokom jučerašnjeg dana na parkingu pored prihvatnog centra smenjivalo sedvadesetak autobusa. Jedni su odvozili, a drugi dolazili, spremno čekajući da za pojedinačnu cenu od 3.500 do 5.000 dinara prevezu migrante do Šida. Kod Vladičinog Hana je pojačana kontrola prevoza migranata naročito kada je u pitanju tehnička ispravnost vozila, kao i da li migranti imaju uredne potvrde za nastavak putovanja kroz Srbiju.

Inače, od juče je počeo da funkcioniše novi režim prebacivanja izbeglica preko srpske teritorije i njihovog prelaska u Hrvatsku, tako da će svakodnevno četiri do pet vozova u Šidu prihvatati izbeglice i u skladu sa odgovarajućim procedurama, prebacivati ih u Hrvatsku, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.


Užice ne može da prihvati migrante

Užice -Branko Gavrilović, član Gradskog veća i predsednik Saveta za migracije Užica, saopštio je da taj grad ne poseduje infrastrukturne i finansijske kapacitete za smeštaj migranata i da nema informacije o eventualnoj izgradnji privremenog prihvatnog centra za migrante. Za izjavu Jovana Krivokapića, portparola Ministarstva odbrane, koji je u petak za RTS saopštio da je to ministarstvo „izdvojilo 15 objekata od kojih bi neki mogli da se pretvore u privremene prihvatne centre“, te da se na tom spisku nalazi i Užice, Gavrilović je rekao da gradska vlasti o tome nije zvanično obaveštena. – U komunikaciji sa Ministarstvomza rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Komesarijatom za izbeglice, imamo informacije da Užice nije na listi gradova u kojima će se graditi prihvatni centri – izjavio je Gavrilović za Radio Lunu, poručivši da se „Grad Užice, pre jednog meseca, izjasnio da ne poseduje ni infrastrukturne, ni finansijske kapacitete za smeštaj migranata“.

N. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari