Narodna biblioteka u Pirotu, pored bogatog knjižnog fonda na srpskom jeziku, sve je bogatija i za veliki broj knjiga pisanih na stranim jezicima, koje je uglavnom dobila na poklon, ali mnogo toga je i kupljeno. Prema rečima bibliotekara Dragane Jovanović-Đurđić, zadužene za novoformirano Odelenje stranih knjiga, za beletristiku i stručnu literaturu na stranim jezicima u Pirotu vlada veliko interesovanje.

– Police sa knjigama pisanim na poznatim svetskim jezicima počele su da se pune pre tri godine i do sada imamo oko 1.300 knjiga. Među brojnim knjigama koje nam je poklonila porodica pokojnog Piroćanca Miodraga Milića, nalaze se i knjige na ruskom, francuskom i nemačkom jeziku, i to iz sociologije, psihologije, filozofije i istorije. Nedavno nam je koreograf u Plesnom studiju Fortuna u Pirotu Ana Tomović, rođena u Ukrajini, poklonila komplet knjiga na ruskom jeziku ne samo poznatih ruskih klasika, nego i dela Ive Andrića, Balzaka, Getea, Brehta, Servantesa… Ono što je posebno interesantno je da Biblioteka poseduje i roman Na Drini ćuprija Ive Andrića, Hazarski rečnik Milorada Pavića i Kuću mrtvih mirisa Vide Ognjenovićna engleskom jeziku, kao i pojedine drame Dušana Kovačevića, takođe na engleskom jeziku – kaže Dragana Jovanović-Đurđić.

Prema njenim rečima, značajni su i pokloni Maje Džek i Eliz Bartlet, Kanađanki čiji su supruzi, zaposleni u francuskom Mišlenu, radili ovde u Tigru.

– Maja Džek nam je pre tri godine poklonila osamdesetak naslova romana, dečje literature i časopisa na engleskom jeziku. Tu su dela Agate Kristi, Meri Higins Klark, Margaret Estvud, Danijele Stil, Džefri Arčija, ali i literatura iz naučne fantastike za decu, Hajdi Johane Špiri, Rat svetova, časopis Tajm. Eliz Bartlet je Biblioteci poklonila 177 knjiga, među kojima je najviše trilera, romana i naučne fantastike poznatih pisaca sa engleskog govornog područja. Od Rotari kluba iz Pirota dobili smo na poklon oko 300 uglavnom udžbenika na francuskom jeziku – kaže Jovanović-Đurđić.

Dragana Jovanović-Đurđićnaglašava da ova kulturna ustanova od Francuskog kulturnog centra u Beograda redovno dobija novine, slikovnice, časopise i stripove na francuskom jeziku.

Srednjoškolci

– Interesovanje za knjige na stranim jezicima je veliko. Sve je više naših čitalaca koji traže literaturu na stranom jeziku, najviše je srednjoškolaca, njihovih profesora i studenata. Dolaze i traže knjige, a obavezno prelistaju i časopise koji stižu. Ima mnogo mladih koji traže literaturu na stranim jezicima za izradu maturskih radova. Među brojnim naslovima su i Razum i osećajnost Džejn Ostin, vredna Monografija o Salvadoru Daliju na engleskom jeziku, Sigmund Frojd i Niče na nemačkom, Simon de Bovoar na francuskom, Dostojevski i Majakovski na ruskom jeziku. Imamo i nešto knjiga na bugarskom jeziku – kaže Dragana Jovanović-Đurđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari