Broj maloletnih korisnika droge u porastu je u Srbiji, ali i celom regionu jugoistočne Evrope, a sve češće se upotrebljavaju kombinacije najrazličitijih narkotika, zaključili su juče učesnici međunarodnog stručnog skupa, koji se održava u Beogradu.


Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ domaćin je skupa „Podrška razvoju minimalnih standarda za lečenje maloletnih zavisnika od droga. Na skupu učestvuje 11 zemalja regiona. Na konferenciji za novinare povodom početka dvodnevnog skupa kao problem je istaknuto to što ne postoji precizna evidencija o maloletnim narkomanima, a to je neophodno da bi se preuzele odgovarajuće preventivne i terapijske mere.

„Koristi se sve počev od marihuane, bensedina, ne treba zanemariti ni upotrebu kokaina, LSD-a i heroina. Sve češće su i najrazličitije kombinacije, a u budućnosti treba očekivati i nove sinteze psihoaktivnih supstanci“, kazao je član Republičke komisije za borbu protiv zloupotreba droga Svetislav Mitrović. On je poručio da ne treba olako shvatiti ni upotrebu cigareta i alkohola među mlađima od 18 godina.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Tanja Kneževićnavela je da statistika pokazuje da se sa korišćenjem droge najčešće počinje u 17 godini. Kreće se od marihuane, u 21. godini počinje korišćenje heroina, a intravenska zavisnost javlja se najčešće u 23. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari