Na evidenciji novovaroškog Centra za socijalni rad tokom prošle godine našlo se 1.308 korisnika svih vidova socijalne zaštite, što je za 283 više u odnosu na 2011. Zvanična statistika na polju socijane zaštite u zlatarskom kraju iz godine u godinu sve je dramatičnija, što najbolje ilustruje podatak da je broj korisnika socijalne pomoći duplo veći nego pre pet godina, a četvorostruko u odnosu na 2000. Povećanje broja socijalno ugroženih uslovili su teška privredna situacija, veliki broj nezaposlenih, strmoglav pad životnog standarda i uglavnom niske ili skromne zarade onih koji imaju privilegiju da ostvaruju pravo na lični dohodak ili penziju.


– Opšta socijalna slika na području naše opštine je izrazito nepovoljna. Teško je i domaćinstvima na seoskom području, posebno onim staračkim, ali i žiteljima u samom gradu, od kojih su se mnogi, zbog gubitka posla ili nemogućnosti da dođu do radnog mesta, našli u teškim materijalnim neprilikama. Broj socijalno ugroženih se naročito povećao sa talasom ekonomske krize, a „pritisak“ na Centar za socijalni rad je sve veći, te se takav negativan trend očekuje i tokom 2013. Posebno zabrinjava podatak da je od ukupnog broja evidentiranih korisnika socijalne zaštite, čak 619 novoregistrovanih, ističe Mirjana Paunović, direktor Centra za socijalni rad u Novoj Varoši.

Prema podacima iz izveštaja za prošlu godinu, od ukupno 1.308 korisnika socijalne i porodično pravne zaštite, njih 458 su nosioci prava odnosno usluga po Zakonu o socijalnoj zaštiti. U ovoj kategoriji 197 lica primaju novčanu socijalnu pomoć (u mesečnom iznosu od oko osam hiljada dinara), pravo na dodatak za pomoć i negu ostvaruje 196 korisnika, uvećan dodatak po istom osnovu 38, dok posebnu novčanu naknadu ostvaruje samo jedno lice. Smeštaj u nekoj od ustanova socijalne zaštite potražilo je ukupno 23 naših sugrađana, a u hraniteljsku porodicu udomljeno je troje dece. Ostali korisnici na evidenciji, njih 850 , su oni iz oblasti porodično-pravne zaštite i po osnovu Odluke o proširenim pravima korisnika socijalne zaštite na području opštine Nova Varoš.

Centar za socijalni rad lane je radio po 1.628 zahteva za pomoć, što je za 317 više u odnosu na 2011. To znači da su potrebe za socijalnom podrškom mnogo veće od broja korisnika koje ostvaruju pravo na novčanu nadoknadu. Zato je Opština Nova Varoš planirala da iz ovogodišnjeg budžeta za različite vidove socijalnih davanja opredeli sredstva od oko 13.000.000 dinara, što je gotovo duplo više u odnosu na prethodnu godinu.

– Sredstva će biti utrošena uglavnom na trenutnu novčanu pomoć, kako našim korisnicima, tako i ostalim najugroženijim kategorijama stanovništva. Od ovogodišnjeg budžeta već smo potrošili 1,8 miliona dinara, koje smo u vidu vaučera podelili socijalno ugroženim građanima za kupovinu osnovnih životnih namirnica tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kaže direktorka Centra, uz podsećanje da je lokalna samouprava lane za jednokratne novčane pomoći utrošila sredstva od oko 7,5 miliona dinara, i to uglavnom za kupovinu hrane, ogreva, lekova, zimnice, udžbenika za školarce. Tako je Centar za socijalni rad prošle godine dodelio trenutnu novčanu pomoć za ukupno 3.256 lica, što je za 327 više u odnosu na 2011. Finansijsku podršku za Novu godinu dobilo je 64 dece do 15 godina i 33 mališana nezaposlenih samohranih roditelja, za 47 starih lica nabavljen je ogrev, 95 učenika dobilo je udžbenike, tridesetak porodica islamske veroispovesti dobilo je poklon –čestitku za kupovinu životnih namirnica povodom Kurban Bajrama, a za petoro srednjoškolaca plaćeni su troškovi internatskog smeštaja.

Od maja prošle godine, na osnovu odluke lokalne samouprave, finansijska podrška pruža se i nezaposlenim samohranim roditeljima, u mesečnom iznosu od po 10.000 dinara. Pravo na ovaj vid pomoći lane je ostvarilo 34 lica, a trenutno se na evidenciji Centra u ovoj kategoriji nalazi 39 samohranih roditelja bez zaposlenja. Za ove namene gradska uprava je u 2012. opredelila sredstva od oko dva miliona dinara, a ove duplo više – oko četiri.

– Loše je što nikad ne možemo da predvidimo koliko bi nam novca bilo potrebno da „gasimo požar“ i bar ublažimo loše materijalno stanje socijalno najugroženijih, jer je siromaštvo „zakucalo na vrata“ mnogih žitelja zlatarskog kraja, a najdramatičnije je, ipak, u staračkim domaćinstvima, posebno seoskim, porodicama sa decom u kojima su oba roditelja bez posla, kao i onim sa većim brojem članova. Mnogi očekuju pomoć od Centra za socijalni rad, koji, na žalost, ima svoje precizne nadležnosti i zakonska ograničenja prilikom procene ko ispunjava stroge kriterijume za dobijanje socijalne pomoći, što je često teško objasniti građanima koji se nalaze na rubu egzistencije, napominje Mirjana Paunović, direktor ovdašnjeg Centra za socijalni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari