Od početka ove godine od malignih oboljenja u Pirotskom okrugu obolelo je 30 osoba. U toku prošle godine u ovom Dispanzeru evidentirano je 311 novoobolelih od karcinoma, što je 39 pacijenata više nego 2007. godine.

– Lidersku poziciju kod žena i dalje drži rak dojke od kojeg su u prošloj godini obolele 44 žene, na drugom mestu je rak ginekološkog trakta koji je evidentiran kod 24 pacijentkinje – kaže načelnik Dispanzera hirurg onkolog dr Bogoljub S. Manić.

Prema njegovim rečima, muškarci i dalje najčešće oboljevaju od raka gastrointestinalnog trakta.

– U prošloj godini su od ovog oblika karcinoma obolela 42 pacijenta, maligne promene na koži imalo je 27, a od raka pluća i urinarnog trakta obolelo je po 20 muškaraca – kaže dr Manić.

U Dispanzeru za onkologiju prošle godine pregledano je 10.140 pacijenata kojima je pruženo 44. 746 usluga, dok je u dnevnoj bolnici ovog dispanzera pruženo 1.888 usluga i urađeno 259 operacija.

– Svi ovi slučajevi su histopatološki potvrđeni i dokazani. Porast broja obolelih od karcinoma, objašnjavam time što se rani, preventivni pregledi ne sprovode u meri u kojoj se očekivalo, iako je kod ovih bolesti vrlo bitno otkriti ih na vreme kako bi se uspešno lečile. Ima mnogo razloga zašto je tako, a svi oni bi se mogli svesti na konstataciju da je to bežanje od istine i nemanje hrabrosti da se suočimo sa njom. Ljudi imaju naviku da odu kod lekara tek kad ih nešto zaboli. Nažalost, bol nije saveznik u ovom slučaju, jer kad dođe do bola onda je većkasno. Od onkološke bolesti obolevaju i mlađi i stariji. Jedino što možemo da konstatujemo to je da je bipotencijal bolesti u mlađem životnom dobu izraženiji nego posle 60 godina, što znači da kod mladih osoba bolest ima agresivniji tok i brže se razvja – kaže dr Manić.

Prema Manićevim rečima, tumor dojke od kojeg oboleva veliki broj žena, može da se otkrije u ranom stadijumu redovnim sistermatskim pregledima, ali uprkos tome, ovaj karcinom godinama ima lidersku poziciju po broju obolelih.

– Naši tehnički potencijali su u potpunosti dovoljni za kompletnu obradu dojke. Radimo tumor markere, imamo ultrazvuk, mamograf, skener, odlične mogućnosti za biopsiju i kasnije za inicijalno lečenje, ali je odziv pacijentkinja nezadovoljavajući. Ženama starijim od 40 godina trebalo bi jednom u dve godine da se uradi mamografija, a sistematski pregledi jedanput godišnje. Neophodni su i redovni pregledi svaka tri meseca. Jedino tako se bolest može otkriti u najranijoj fazi – upozorava dr Bogoljub S. Manić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari