Prema podacima Monstata, mladićima je mnogo teže da prelome i odluče se za ženidbu. Tako je u Crnoj Gori samaca starih između 20 i 30 godina 25.809, dok je samica 9865 manje, odnosno neudate su 15.944 dame.


Prema podacima Monstata 29 odsto pljevaljske opštine je neudato i neoženjeno. Neudate žene čine 27 odsto ženske populacije, dok je kod muškaraca procenat još nepovoljniji, 35 odsto muškaraca je neoženjeno.

Nepovoljnije demografske podatke imaju opštine Šavnik i Plužine, gdje je procenat samaca prešao 40 odsto. Seoska sredina je posebno demografski ugrožena, što potvrđuju i predsjednici mjesnih zajednica koji kažu da su sela ozbiljan problem.

Predsjednik Mjesne zajednice Bukovica Gligor Topalović kaže da mladi odlaze sa sela u potrazi za poslom. „Naša MZ je prostorno velika, a stanovništva je sve manje. Imamo oko dvadesetak momaka što mlađih, što starijih, a poslednjih godina sklopljeno je svega tri do četiri braka. MZ Bukovica je imala oko 2000 stanovnika, ali nepovoljni uslovi za život i nebriga za razvoj sela uslovili su da mladi odlaze u grad kako bi stvorili bolje uslove za život“, ističe Topalović.

Sociolozi kažu da je više uzroka ovog demografskog trenda. Ističe se nepovoljna ekonomska situacija i finansijska kriza. Stručnjaci kažu da će se broj samaca sa godinama koje dolaze povećavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari