Dečijim fudbalom, ali i ženskim i malim, kao i fudbalom u svim srpskim ligama osim Prve i Super lige bavi se Sektor za bazični sport i informatiku FSS. Kao gost organizatora Vaskršnjeg turnira u malom fudbalu u Novom Pazaru gostovao je direktor ove organizacije Igor Janković.

Upoznajte nas sa osnovnim zadacima Sektora za bazični fudbal?

-Naš osnovni zadatak bio je da promovišemo jedan sistem rada u fudbalu. Mislim da smo u tome uspeli. U okviru tog sistema krenuli smo sa stvaranjem mehanizama za zaštitu struke, a potom smo uradili programe za razvoj fudbalskih prioriteta. Činjenica je da su deca po svim osnovama prioritet. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da ona radeći po našem programu potpuno spremna izlaze na velike fudbalske terene, ali i na životnu scenu. U našem Sektoru najviše pažnje poklanja se životima dece, što je logično, sticanju zdravih higijenskih navika, potom duhovnoj dimenziji fudbala s ciljem da ona kod dece izazove emociju radosti, kako bi ona vrlo rano shvatila da se fudbalom bave zbog sebe, a ne drugih.

Da li je projekat mini- maksi liga nastao po ugledu na ista ili slična takmičenja u nekim evropskim državama?

-Ne, u ovom slučaju nismo imali nikakve uzore u Evropi. Ideja se pojavila sa nastankom prvih malih terena i balona sa veštačkom travom. Sve je počelo u Beogradu formiranjem Rojal i Best kluba na Čukarici. U tim klubovima bilo je mnogo dece na treninzima što je uslovilo potrebu da se krene u neka smislenija takmičenja, odnosno ligu. Do pojave mini- maksi lige škole fudbala igrale su isključivo međusobne prijateljske susrete. Posle devet godina postojanja ovog takmičenja skoro da nema većeg grada u Srbiji, koji nije ili će uskoro biti uključen u naše lige.

Postoje mišljenja da igranje na veštačkoj podlozi u kasnijem razvoju jednog fudbalera može negativno da se odrazi na njegov dalji fudbalski put. Odnosno, dete dolaskom sa malih veštačkih terena na velike terene sa prirodnom travom gubi orijentaciju u prostoru. Ima li istine u ovakvim razmišljanjima?

-Takvih mišljenja ima, ali ona nisu ispravna. Biću izričit, potpuno su pogrešna. Dimenzije terena i podloga u potpunosti odgovaraju deci koja imaju između osam i dvanaest godina. Ona u tom dobu žele da imaju što veći broj dodira sa loptom. Ovi tereni im to u potpunosti omogućavaju. Kad je dete četo u kontaktu sa loptom to ga dodatno motiviše da usavršava fudbalske poteze. Kada bi u ovom uzrastu deca igrala isključivo na pravom fudbalskom terenu ta vrsta motivacije bi vrlo brzo nestala. Na dete negativno utiče situacija kada i po nekoliko minuta, nekad i desetak, nema loptu u nogama. Priznaćete, u njihovom uzrastu to je vrlo čest slučaj ako igraju na pravom fudbalskom igralištu. Od izuzetnog značaja je i to što je ovakav prostor za igru ograničen martinelom. Deci je jako bitno da dok igra traje gube što manje vremena na neke druge aktivnosti. Mali tereni ograničeni martinelom dovode do toga da se postiže potpuno zadovoljstvo tokom trajanja igre.

Šta je to na čemu će FSS, tačnije vaš Sektor insistirati kada su u pitanju neke buduće akcije?

-Krenuli smo da stvaramo sistem licenciranja škola fudbala u zemlji. Licenciraćemo i sve fudbalske turnire. Cilj je da sve ono što se pokazalo valjanim podignemo na još viši nivo. Želimo da sve ono što ispunjava propisane kriterijume maksimalno pomognemo, naravno i da stručno pedagoški rad dignemo na najviši mogući stepen. Ove godine počeće infrastrukturalna priprema za bazični fudbal. U svakom regionalnom fudbalskom savezu imaćemo po jednu ličnost čiji će zadatak biti da sprovodi programe FSS. Po tom planu sve manje terene u zemlji, po nekoj našoj proceni trenutno ih je stotinak, u dogovoru sa vlasnicima iskoristićemo za edukativne programe rada sa decom, njihovim roditeljima i trenerima. Posebno naglašavam da će kompletan projekat biti besplatan.

Sektor za bazični fudbal je telo koje u opisu svog posla ima i obavezu da se stara o svim ligama Srbije, izuzev Super i Prve lige. Koliko često vam se za pomoć ili savet obraćaju klubovi okružnih, zonskih i ostalih liga. Koliko ste u kontaktu sa novopazarskim klubovima?

-Nama se ne obraćaju. Međutim, ti klubovi sarađuju sa fudbalskim savezima svojih okruga i regiona. U vašem slučaju to je Fudbalski savez Zapadne Srbije. Ne znam koliko treneri sa vašeg područja znaju da naš Sektor stimuliše razvoj fudbal i kroz trenersku školu vrlo visokog kvaliteta. Radimo po programima UEFA. Direktor je poznati stručnjak Milorad Kosanović, dok nastavu između ostalih drži i selektor omladinske reprezentacije Saša Stanojević. Do sada je sa naše škole izašlo tri generacije trenera, od kojih većina trenutno predvodi superligaške ekipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari