„Fuj to Maks!“, komandova Jasmin Franca iz bjelopoljskog naselja Rasova, kad se ovaj ogromni šarplaninac pope prednjim nogama na ogradu kaveza. Takav, opravdava titulu „Bog Zlatibora“ koja mu je dodijeljena u junu na zlatiborskoj izložbi pasa. „Lezi dolje“, zapovijedi mu gazda i Maks ga posluša. Umiri se kao jagnjence. Čista očešljana dlaka presijava mu se na suncu. Oči blistaju, ostavljaju potpuno drugačiji utisak od onog kad je urliknuo i skočio na ogradu.


Maks je najljepši pas u svojoj rasi od Bara do Beograda. Dokaz za to su silni pehari sa izložbi pasa. Njegov gazda Jasmin kaže da Maks ima pehara koliko i učešća na takmičenjima. A on, Jasmin, više od 20 godina drži pse, ali od Maksa nije imao boljeg ni uspješnijeg.

– Dobar je to pas. Njegova ljepota dođe do izražaja, tek kad se nađe među drugim psima, priča Jasmin. „Oko njega se na izložbama okupi dosta naroda“, priča. I ne bi ga, kaže Jasmin, prodao, iako je dobijao pozmašnu cifru, ni za šta. „Ja volim šarplanince. Oni su uglavnom čuvari, a dobri su i borci“, priča Jasmin.

Osim Maksa, Jasmin ima još dva šarplaninca – Gara i Bebu. Međutim, njih još nije vodio na takmičenja. „Dovoljno je, za sada, da pokazujem Maksa“, kaže Jasmin. „Pas je čovjekov najbolji prijatelj“. Koliko je samo pas Druškan tugovao za svojim Bobiljom, a Titu da nije bilo njegovog „Maksa“, ko zna da li bi Stari preživio Sutjesku. Pa, onda, Lesi. Literatura zna za njegove muke koje dokazuju privreženost svome domu. I još je iks primjera pseće odanosti prema čovjeku, a takav je i Jasminov Maks.

– Ono što karakteriše šarplanince je i to da ne moraju da se dresiraju, jer su prirodno inteligentni. Odani su i privrženi, dobri, mirni, sa njima i djeca mogu da se igraju i nijesu puno zahtjevni, priča Jasmin.

A u dvorištu šta god šušne neobično, Jasminovi šarplaninci reguju. Maks se, kao medvjed, popenje na zadnje noge i urlikne, a za njim i Garo i Beba.

– Šta god čudno da se desi u dvorištu, psi jave. A na planini dosta ljudi drži šarplanince da im čuvaju stada. Inače, ova vrsta je i namijenjena za to. Postoji verzija da je ovu rasu proizveo profesor Pavlović, ukrštanjem molosa sa Tibeta i rugovskog psa, a neko kaže i to da su porijeklom iz Anadolije, priča Jasmin Franca.

Bilo kako bilo, za Jasmina su šarplaninci, ili kako ih on od milošte zove „šarci“, najbolji i najljepši psi na svijetu. Pazi ih, hrani, kupa, izvodi u šetnju. I, za razliku od mnogih njegovbih drugova koji su „ludi“ za ribolovom, Jasmin bi sve dao za dobrog psa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari