Svečana Akademija povodom Međunarodnog dana Roma 1Foto: Ministarstvo kulture

Ministarka kulture Maja Gojković poručila je večeras na svečanoj Akademiji u Domu vojske, organizovanoj povodom Međunarodnog dana Roma, da su negujući prijateljstvo i saživot, podjednako protkan pobedama i patnjama, Romi danas neraskidivi i izuzetno važan i vredan deo našeg društva.

Gojković je istakla da je Romska zajednica integralni deo društva i da je Srbiju oduvek smatrala svojom otadžbinom, podjednako kao srpski narod, i da je važno da naše podneblje učinimo boljim mestom za život i Srba i Roma, kao i svih drugih naroda i nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

Vekovima unazad Srbi i Romi na ovim prostorima delili su zajedničku sudbinu, često prožetu velikim stradanjima i tužnim događajima, a teški istorijski momenti dodatno su ojačali prijateljstvo dva naroda, kazala je Gojković, navodi se u saopštenju.

Ona je navela da je ovogodišnja Akademija, pod nazivom „Rekvijem za zaboravljene“, prilika da produbimo sećanje na sve Rome koji su se rame sa Srbima i drugim narodima borili i stradavali u Prvom i Drugom svetskom ratu, učestvovali u osvajanju slobode i stvaranju boljeg sutra za čitavo čovečanstvo.

Gojković je podsetila da se obostrana privrženost dva naroda iskazivala i u mirnodopskim vremenima i
ukazala da, za razliku od nekih evropskih zemalja tog vremena koje su imale na snazi brojne zakone kojima su diskriminisali romsko stanovništvo, u Srbiji toga nikada nije bilo.

Upozorila je da je romska zajednica i dalje povremeno nepravedno diskriminisana, što je nedopustivo, i dodala da je naša obaveza da stvaramo jednake mogućnosti razvoja potencijala svih ljudi, bez obzira na pol, versku ili nacionalnu pripadnost.

U tom smislu, Srbija je spremna i otvorena da pruži zamajac borbi protiv svih oblika diskriminacije Roma, unapređenju njihovog položaja i afirmaciji romskog stvaralaštva. Idući u tom pravcu, u Srbiji je otvoren ogranak Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu, čime smo pokazali da je naš model dobar primer i za druge evropske zemlje, rekla je Gojković.

Podsetila je i da su slavni romski umetnici, poput Esme Redžepove, Fevzije Jašarević i Šabana Bajramovića, oplemenjivali našu svakodnevnicu i proslavljali našu zemlju, a da danas to čine njihovi naslednici, kao što je Nataša Tasić Knežević ili mlade članice prve romske ženske muzičke grupe na svetu, osnovane u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari