Na području pljevaljskog kraja najveći hrišćanski praznik Vaskrs proslavljen je svečano i u duhu tradicije naroda koji živi na ovom prostoru.


Prazniku je prethodio četrdesetodnevni post koji se završava Velikim petkom kada vjernici boje jaja. Stari običaj je da se jaja kuvaju sa korom crnog luka i tako dobiju crvenu boju, koja je simbol prolivene Hristove krvi. Vaskrs se slavi tri dana. Povodom Vaskrsa, kako je to već tradicionalni običaj u Pljevljima, crkveni Odbor pri hramu crkve Svete Petke posjetili su predstavnici Odbora Islamske zajednice i tom prilikom sveštenstvu i pravoslavnim vjernicima čestitali Vaskrs.

U toploj, prazničnoj i prijatnoj atmosferi goste su dočekali protojerej stavrofor Borivoje Pantić, protojerej Milan Stoiljković kao i nekoliko članova Crkvenog odbora pri hramu Svete Petke. Saradnja dvije vjerske zajednice u Pljevljima dugi niz godina je na izuzetnom nivou, što je još jednom konstatovano i na ovom susretu. Praznična posjeta dovoljno govori o prijateljskoj atmosferi koja je vladala na tradicionalnom druženju povodom Vaskrsa, Odbora Islamske zajednice Pljevlja i sveštenstva i članova Crkvenog odbora pri hramu Svete Petke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari