Kao i muslimani širom sveta, pripadnici islamske vere u sandžačkim opštinama Kurban bajram, proslavili su svečano i u duhu svoje vere. Kurban bajram, koji se naziva i hadžijski, pošto tokom njega, muslimani odlaze na hadžiluk u Meku i Medinu, jedan je od dva najveća muslimanska praznika. Slavi se četiri dana i karakterističan je po tome što muslimani tada prinose žrtvu – kurban, obično ovcu ili ovca ili goveče, čime pokazuju privrženost Alahu.

Običaj je da se meso kurbana deli na tri dela: za sirotinju, rodbinu i komšije, a trećina ostaje u kući. Obeležavanje Kurban bajrama počinje jutarnjom molitvom u džamiji, a zatim sledi odlazak na groblja i molitva za umrle. Po tradiciji, muslimani posećuju rodbinu i prijatelje, a služe se tradicionalni orijentalni specijaliteti.

U bajramskoj poruci vernicima reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem ef. Zilkićpozvao je muslimane na zajedništvo. „U ovom velikom danu pozivam da, kao što danas prinosimo žrtvu – kurbana u ime Allaha, žrtvujemo tako sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje kako bismo se približili jedni drugima u zajedništvu vjere u ljubavi, jer to je najbolje jemstvo da budemo dostojni da nam Allah podari lijepi Džennet, da nam da mnogo sabura, pameti i mudrosti da budemo i ostanemo jedinstveni“, poručio je Zilkić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudićvernicima se obratio iz Meke, sa hadžiluka. „Učim dovu Uzvišenom Allahu dž.š. ovdje na Arefatu, na ovom veličanstvenom mjestu, da hadžijama ukabuli hadži primi njihove dove, da onome ko prinese kurban upiše u knjigu dobrih djela, da omogući da muslimani u cijelom svijetu Bajram provedu u miru, zdravlju, raspoloženju i rahatluku sa članovima svojih porodica. Braćo i sestre. Pravi musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi ljudi, kaže Muhammed s.a.v.s stoga, neka nam Bajram uljepšaju riječi i pružena ruka prema našim komšijama koji su najbolji svedoci naše iskrenosti u vjeri“, istakao je Dudić. Ova Islamska zajednica je centralnu bajramsku svečanost održala u džamiji El Džinan u novopazarskom naselju Rasadnik. Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić.

U 130 džamija u Crnoj Gori klanjan je Kurban bajram namaz. Centralna bajramska svečanost u Pljevljima upriličena je u Husein pašinoj džamiji. Bajram namaz je predvodio i održao bajramsku hutbu glavni imam Samir ef Kadribašić, a predavanje o značaju Kurban bajrama održao je Ferid ef. Osmanagičimam Husein pašine džamije.

– Kurban bajram, u osnovi znači približavanje Bogu, kao i žrtvu koju svaki vjernik treba da podnese. Svako od nas treba da žrtvuje dio svog imetka, truda, vremena, znanja i umijeća, radi opšteg dobra, istakao je u bajramskoj poruci efendija Kadribašić. Bajramski program upotpunjen je izvođenjem ilahija hora „Husein paša“. Odboru Islamske zajednice Pljevlja stigao je veliki broj čestitki: od lokalne uprave, političkih partija koje participiraju u lokalnoj upravi, privrednih kolektiva i pojedinaca, a prvi dan bajrama Odbor Islamske zajednice posjetili su: predsjednik Opštine Mirko – Lola Đačić, predsjednik skupštine Tarik Gadžovići šefica kabineta gradonačelnika Maja Rondović. U prazničnoj atmosferi razgovarano je o nastavku međusobne saradnje i doprinosu izgradnje multietničkog sklada u lokalnoj zajednici.

Podela kurbana

U Crnoj Gori je Crveni polumjesec iz Turske podijelio oko 2.000 kurbana, a u Pljevljima su u saradnji sa „Merhametom“ podijelili 150 kurbana najugroženijim porodicama. U svakom bajramskom paketu bilo je po pet kilograma mesa. Pored ove akcije „Merhamet“ Pljevlja je podijelio oko 300 kurbana, od donacija koje svake godine šalju Pljevljaci iz Sarajeva, Zagreba, Njemačke i drugih evropskih zemalja, a i prikupljen je veliki broj kurbana i za učenički internat Medrese „Mehmed Faih“ u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari