Svečano otvaranje 19. šampionata sveta, koje se od 11. juna do 11. jula održava u Južnoj Africi, proteklo je u znaku afričke tradicije koju su organizatori Svetskog kupa danas na stadionu „Soker siti“ u Johanezburgu gostima dočarali kroz pesmu, igru, koreografije, narodne nošnje i simbole te zemlje.

Domaćini planetarne fudbalske smotre želeli su da tokom jednočasovnog programa istaknu značaj afričkog jedinstva, shvatajući značaj organizacije šampionata sveta, koja je prvi put dodelljena „crnom kontuinentu“.

Program koji je izveden na prepunom stadionu, na kome će danas biti odigrana prva utakmica završnog turnira, kao i finale 11. jula, dočarao je jedinstvo Afrikanaca, ali i brojne kontraste i bogatsvo različitosti najnerazvijenijeg kontinenta.

Pesnik Đovani Monitva, koji je ranije dobio priznanje za doprinos očuvanju južnoafričke tradicije, pozvao je sve ljude na jedinstvo i zajednički doprinos budućnosti ove raznolike zemlje.

Tačno 270 učesnika iz svih zemalja Afrike i devet bubnjara iz gradova domaćina prvenstva sveta kroz ples i ritam simbolično su na terenu prikazali radost i potencijale dela planete čiji su fudbaleri sve uspešniji.

Afrički predstavnici na Mundijalu, Nigerija, Alžir, Gana, Kamerun, Obala Slonovače i selekcija domaćina, predstavljeni su kroz muzičke tačke lokalnih umetnika, a zvanicnici tih zemalja pozvali su navijače da tokom šampionata jedinstveno podrže sve ekipe sa njihovog kontinenta.

Domaćini su gostima koji su došli iz svih delova sveta poželeli prijatan boravak u njihovj državi, posluživši im njihovo tradicionalno piće dobrodošlice – „kalabaš“. Zanimljivo je da je prilikom izuzetno skupog renoviranja stadiona „Soker siti“ uloženo dosta napora da taj objekat spolja izgleda kao tradicionalna lokalna činija za jelo.

Zapaženo mesto tokom programa svečanog otvaranja dobila je buba, koja je postala simbol Južne Afrike zbog svog značaja u prevazilaženju gladi i siromaštva među crnačkim stanovništvom. Simbolično prikazana buba šutirala je zvaničnu loptu svetskog prvenstva „džabulani“.

Nekadašnji predsednik Južne Afrike i dobitnik Nobelove nagrade za mir Neslon Mandela zbog smrti praunuke nije mogao da prisustvuje svečanosti u Johanezburgu, a svim ljubiteljima fudbala i gostima poručio je putem video-bima da „darežljivost ljudskog duha može da reši svaki problem“.

Predsednik Južne Afrike Jakob Zuma ranije je istakao da je „11. jun najznačajniji datum u istoriji zemlje, posle 11. februara 1990. godine, kada je Mandela pušten iz zatvora“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari