Svečanost povodom Dana državnosti u Požarevcu, venci na spomenik knezu Milošu 1Foto: Danas

Grad Požarevac je po tradiciji organizovao svečano obeležavanje Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije polaganjem venaca kraj spomenika knezu Milošu Obrenoviću u Gradskom parku.

Vence su položile su delegacije vojske Republike Srbije, Grada Požarevca, policije, Braničevskog okruga, Gradske opštine Kostolac, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918 i gradske organizacije SNS i SPS.

Nakon počasnog minuta ćutanja, prisutnima se obratio gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, istakavši da je malo naroda i nacija na svetu koje imaju više datuma dovoljno važnih i značajnih da se vežu za nastanak države.

-Nastanak moderne Srbije svakako je neraskidivo povezan sa Sretenjskim ustavom iz 1835. godine i podizanjem Prvog srpskogustanka 1804. godine i to jesu datumi koje bi mnogi narodi želeli da imaju u svojoj istoriji. Sretenjski ustav, mada kratkog daha, bio je zbog svoje liberalnosti trn u oku svim svetskim silama. Iste te sile su se mnogo decenija kasnije, hvalile svojim ustavima kojima je naš srpski narod bio preteča – rekao je, između ostalog, gradonačelnik Pavlović.

Inače, Dan državnosti se obeležava u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donet Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo poceo da se obeležava od 2002. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari