Svećlja: Na Kosovu počinje registracija automobila sa srpskim dokumentima 1Kosovski ministar Đeljaj Svećlja na prelazu Merdare Foto: Kosovska policija, arhiva

Pred početak preregistracije vozila sa oznakama srpskih gradova na Kosovu i uvođenja deklaracionog lista za one koji poseduju srpska dokumenta, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja naglasio je na današnjem sastanku sa koordinatorima centara za registraciju vozila da je sve spremno za primenu tih odluka, prenosi KoSSev.

„Cilj sastanka bio je da se najave poslednje pripreme koje Ministarstvo unutrašnjih poslova vrši u vezi sa ovim procesom i naglašeno je da je sve spremno za početak registracije vozila RKS“, saopštio je kosovski MUP.

U saopštenju su naveli da je Svećlja ponudio svoju i podršku kosovske vlade u realizaciji te akcije „koja je na dobrobit svih građana, jer povećava bezbednost saobraćaja, smanjuje broj neregistrovanih automobila i poboljšava bezbednost uopšte“.

Kosovska vlada podsetila je da od 1. avgusta počinje i sprovođenje odluke kosovske vlade, donete krajem juna, o izdavanju deklaracionog lista za sve kioji ulaze na Kosovo, a poseduju lične karte koje je uzdala Srbija.

U saopštenju na Fejsbuku podsetili su i da će deklaracioni list biti izdavan na svakom kopnenom i vazdušnom prelazu i da će važiti 90 dana.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina, koje nemaju ličnu kartu, pod uslovom da poseduju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Vlasnicima automobila sa registarskim tablicama Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” i „ĐA” – omogućena je preregistracija na RKS od 1. avgusta do 30. septembra.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra. Kosovski zvaničnici su više puta u javnosti ove odluke tumačili kao „mere reciprociteta“ prema Srbiji i „zaokruživanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari