Iako je rešenjem Privrednog suda u Kragujevcu u Metal sistemima 7. septembra proglašen bankrot, šanse da fabrika ipak nastavi da radi i dalje postoje. Predstavnici švedske kompanije FKD ovih dana su, saznaje naš list, sa nadležnima u Agenciji za privatizaciju razgovarali o mogućnostima kupovine obe proizvodne celine Metal sistema, odnosno Fabrike krupnih lanaca nekadašnje kragujevačke Industrije „Filip Kljajić“ i Zastava procesne opreme.


Nakon posete Šveđana, koji su, podsetimo, već duže zainteresovani za preuzimanje Metal sistema, očekuje se da će tender za prodaju imovinu te fabrike biti raspisan tokom poslednjeg ovogodišnjeg kvartala. Tome će prethoditi javni poziv za ovlašćenog procenitelja, koji treba da utvrdi vrednost imovine fabrike. Likvidaciona vrednost bila je procenjena na oko 11 miliona evra. Za 30. septembar zakazano je novo poverilačko ročište, na kojem će biti utvrđen konačni iznos duga Metal sistema koji je, uoči bankrota, bio procenjen na nešto više od 20 miliona evra.

Švedska kompanija, međutim, nakon eventualne kupovine Metal sistema, ne preuzima dugove, već imovinu i poslovne ugovore te fabrike. Firma FKD, čija je osnovna delatnost izrada alata, planira da u Kragujevcu nastavi proizvodnju krupnih lanaca i procesne opreme, ali i da, tvrde izvori Danasa, ovde započne realizaciju tri nova proizvodna programa.

Metal sistemi su, inače, jedna od najmodernijih fabrika u Šumadiji, pošto je bivši vlasnik u rekonstrukciju većine preuzetih pogona Industrije „Filip Kljajić“, pre nekoliko godina, investirao oko 12 miliona evra. Metal sistemima pripada i pogon u kojem nemačko-austrijski koncern Vaker – Nojsen proizvodi delove za građevinske mašine.

Za „21. oktobar“ nema kupaca

Za razliku od Metal sistema, oko nekadašnje Zastavine fabrike „21. oktobar“, za čiju je privatizaciju tender raspisan još proletos, kupci se ne otimaju. Slovenačko Gorenje, za koje u „21. oktobru“ godinama unazad proizvode delove za ugradnju u aparate bele tehnike, zainteresovano je za zakup dela fabrike, ali, saznaje se, ne i za njenu kupovinu. U poslovodstvu „21. oktobra“ već duže upozoravaju da bi fabrika morala da se podeli, jer ovolika kolika je trenutno, nije interesantna potencijalnim investitorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari