U turističku ponudu opštine Golubac uvršteno je i selo Dobra, sa jedinstvenim etnografskim muzejem, otvorenim u prostorijama Doma kulture. U stalnoj izložbenoj postavci nalazi se nekoliko stotina eksponata, koji svedoče o istorijskim, kulturnim i običajnim vrednostima ovog kraja.

Muzej je osnovan zahvaljujući Mesnoj zajednici Dobra, Nacionalnom parku „Đerdap“ i Etnografskom muzeju iz Beograda, ali i svim meštanima koji su pomagali u potrazi za eksponatima. Predmeti su sakupljani mesecima, obilaženjem starih kuća i tavana, čiji su ih vlasnici decenijama čuvali od propadanja i zaborava.

Zahvaljujući ovoj akciji, u postavci etnografskog muzeja našli su se starinski ormani, unikatni stolovi i stolice, drvene dečje kolevke, tkane torbe i ćilimi, narodne nošnje, gumeni i drveni opanci, predmeti i posuđe od drveta i keramike, kotlić za pripremanje hrane. Na zidovima muzeja izložene su fotografije nekadašnje, stare Dobre, koja je postojala oko 550 godina, ali je pre tri decenije potopljena zbog potrebe izgradnje hidrocentrale „Đerdap“, kada su stambeni objekti izmešteni na obronke Homoljskih planina. Seleći se iz ovih krajeva, meštani su sa sobom poneli svoja kompletna pokućstva, koja su sada izložena u muzeju.

Ispred Doma kulture, na otvorenom prostoru, postavljena su stara drvena zaprežna kola, kazani za pečenje rakije, stogodišnji kredenci od bukve, drvena sofra, klupe i tronošci, raboš, vedrica, vedro, mešine za vodu. Nakon otvaranja muzeja, u Dobri je osnovano Eko-etno društvo „Gospođin vir“, koje brine o očuvanju flore i faune ovog kraja. U letnjem periodu društvo organizuje i likovne kolonije i škole tkanja i narodne radinosti. Osim razgledanja etnografskog muzeja, posetioci Dobre mogu da obiđu i živopisnu okolinu, u kojoj se nalaze rimska utvrđenja Zidinac, Saldum, Bosman i Čezava, stari Golubački grad i manastir Tumane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari