Svedoci brane optužene kolege iz DB-a 1Foto:FoNet Andrija Ilić

Nije mi poznato da je Ratko Romić obavljao bilo kakve poslove za Milana Radonjića, a da je to činio, ja bih svakako bio obavešten o tome, reči su Milana Popivode, bivšeg zamenika optuženog Milana Radonjića dok je ovaj obavljao funkciju načelnika Druge (obaveštajne) uprave RDB-a. Popivoda je svedočeći juče u Specijalnom sudu na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije istakao da su optuženi Radonjić i Romić na profesionalan način obavljali svoje zadatke.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Popivoda je ostao zamenik načelnika Druge uprave RDB-a i pošto je početkom aprila 1999. godine Milan Radonjić na nalog Radeta Markovića unapređen u načelnika Beogradskog centra RDB-a. Prema njegovim rečima, Radonjić se nije mešao u posao Druge uprave, osim što je obavljao aktivnosti „primopredajnog karaktera“. Pojašnjavajući na zahtev sudije, Popivoda je istakao da te aktivnosti nisu podrazumevale davanje naloga.

On je svojim svedočenjem implicitno negirao navode optužnice koji tvrde da je Radonjić poverio Romiću, tada glavnom obaveštajnom inspektoru Druge uprave, posao likvidacije Ćuruvije.

– Pošto je počelo bombardovanje, Romić je poslat u Kraljevo. Odatle nije mogao da se vrati bez moje saglasnosti i bio je u kontinuiranom kontaktu sa upravom – rekao je Popivoda, ali nije mogao da se seti kada se Romić tačno vratio iz Kraljeva.

Odgovarajući na pitanje sudije, Popivoda je naveo da postoji „hipotetička mogućnost da Romić zatraži vozilo na korišćenje od načelnika višeg ranga, ali da se to u praksi ne radi“.

– Nemam nikakva saznanja da je Romić tražio automobil od Radonjića – decidan je bio Popivoda.

Pored njega, juče su svedočili i Aleksandar Nikitović i Žarko Mihailović, takođe bivši radnici RDB-a. Iako su pozvani da govore o famoznom belom „golfu 3“, kojim su se, prema navodima optužnice, Romić i Kurak odvezli na mesto zločina, nijedan od svedoka nije mogao da se seti bitnijih detalja.

Nikitović, koji je radio u garaži DB-a i bio zadužen za prijem, popravku i registraciju vozila, vrlo je maglovito govorio o belom golfu, navodeći da su ga na registraciju doveli ljudi iz pratnje Branka Crnog, bivšeg pomoćnika načelnika RDB-a. On je rekao da u kolima nije bilo kolske knjižice u kojoj se piše pređena kilometraža. Ipak, na podsećanje šta je rekao tužiocu u predistražnom postupku, Nikitović je revidirao iskaz i naveo da je ipak video kolsku knjižicu.

– Kasnije, kada je isto vozilo dovoženo u garažu, pogledao sam u kolsku knjižicu i video da je to vozilo prešlo deset do petnaest hiljada kilometara u poslednjih par meseci – rekao je Nikitović i istakao da u garaži nije postojala pismena evidencija primopredaje automobila.

Mihailović nije mogao da isključi mogućnost da je i on u jednom trenutku vozio belog golfa, pošto je za radnog veka u RDB-u koristio između 40-50 vozila.

Za ubistvo novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ Slavka Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef RDB Srbije Radomir Marković, šef beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva, u bekstvu i sudi mu se u odsustvu. Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine. Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije se nastavlja danas, a očekuje se da će svedočiti Franko Simatović, bivši pomoćnik načelnika RDB-a Radeta Markovića.

Motiv

Prema navodima optužnice, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“. On je ubijen 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari