U nastavku suđenja optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije danas su u Specijalnom sudu, kao svedoci, saslušani urednik lista Tabloid Milovan Brkić i više pripadnika policije i Službe državne bezbednosti.

Brkić je rekao da ima saznanja, ali da ne može da im otkrije izvor, da je Ćuruviju 11. aprila 1999. ubio Luka Pejović.

Potkrepljujući svoje svedočenje, Brkić je za sebe rekao da je „značajan čovek sa relevantnim saznanjima“.

Zamenik Tužioca Milenko Mandić je objasnio da je Brkića predložio kao svedoka, jer je u istrazi tvrdio da ima dokaze, ali da je danas iznosio samo „saznanja, neproverene informacije“ i svoj lični pogled na događaj.

Advokat Zora Dodbričanin Nikodinović, koja brani Milana Radonjića i Ratka Romića, reagovala je opaskom da Mandić, uvek kada mu se ne svidi ono što čuje, kaže da svedok iznosi neki svoj subjektivni pristup.

Brkić je, tokom svedočenja „ponetog osećanjima“, kako ga je sam opisao, ispričao da je na tribini o medijima u bioskopu Reks upozorio Ćuruviju nekoliko dana pre ubistva da će mu se to desiti, na šta su prisutni povikali da je „provokator“.

Ćuruvija ga je, kaže Brkić, uzeo u zaštitu i kasnije pitao da li će ga ubiti DB, na šta mu je on odgovorio da centri moći za to traže ubicu.

Brkić je istakao da je poštovao Ćuruviju i da je bio njegov dužnik, jer je jedini pisao kada ga je prebila „surčinska mafija“ devedestih godina.

Na podsećanje predsednika veća, sudije Snežane Jovanović, da je u istrazi 2007. rekao kako ima saznanja da je ubistvo organizovao Franko Simatović, pomoćnik šefa DB Radeta Markovića, Brkić je uzvratio da za to nema dokaze.

Upitan da li ima informacije ko stoji iza ubistva, Brkić je odgovorio da sumnja na Milovana Bojića i Aleksandra Vučića, ali da ni to ne može da dokaže i napomenuo da tu sumnju nije iznosio u istrazi.

Bojić je tužio Ćuruviju sudu za jedan tekst, dok je Vučić pretio Ćuruviji, rekao je Brkić, koji je prilikom svedočenja ocenio i da su postojali paralelni centri u DB vezani za vladajuću partiju.

Brkić je rekao i da ima saznanja da su Bojić i Milutin Mrkonjić iste večeri posle ubistva Ćuruvije dali novac Pejoviću i naglasio da mu je sa tog susreta pokazana fotografija i da veruje svom izvoru, da je „gledao čoveku u oči“ i video da govori istinu.

Brkić tvrdi i da je razgovarao sa Pejovićem, „opasnim čovekom“, mada ga nije pitao direktno za Ćuruviju, kao i da je o ubistvu razgovarao i sa Jovom Ćuruvijom i Brankom Prpom, za koju je rekao da je „izuzetno korektna“.

Govoreći o svom novinarskom radu, Brkić je konstatovao da se dobro snalazi pred sudom, jer je, zbog njegovog pisanja, podneto stotinu tužbi, dok je optuženog Markovića upitao da li dobija njegov Tabloid koji mu šalje u zatvor.

Prilikom svedočenja, nekadašnji pripadnik Gradskog sekretarijata unutrašnjih poslova Milisav Spasojević je ukazao na saznanja sa „ulice“, iz kriminogene sredine, da je neko iz tog okruženja ubio Ćuruviju.

Pominjao se Pejović, ali za to nije bilo potvrde, objasnio je Spasojević i precizirao da su saznanja o eventualnom počiniocu išla u više pravaca, ali se pokazalo da su ona „dosta pogrešna i štura“.

Govoreći o Pejoviću, koji je ubijen krajem 2000.godine, Spasojević je preneo da je on u policiji važio za ozbiljnog kriminalca, sa ozbiljnim kriminalnim dosijeom.

Suđenje se nastavlja sutra, kada će, kako se očekuje, biti pročitan iskaz preminulog novinara Aleksandara Tijanića, koji je u magazinu Evropljanin radio sa Ćuruvijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari