Fatmir Sopi tvrdi da su zlostavljanja u Zlašu mogli jedino da čine Srbi, a ne Saljih Mustafa 1Foto: Screenshot/scp-ks.org

Na današnjem suđenju nekadašnjem komadantu OVK Saljihu Mustafi u Hagu nastavljeno je ispitivanje 11 svedoka Fatmira Sopija, koji je negirao da je Mustafa vršio bilo kakve zločine.

Podsetimo, Mustafa, nekadašnji komandant gerilske jedinice BIA, jedinice unutar operativne zone Lab Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optužen je da snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine počinjene od određenih pripadnika OVK protiv lica (kosovskih Albanaca) zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Optužbe protiv njega su proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Svedok Sopi je danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu rekao da poznaje Mustafu i pre rata, kada je bio politički zatvorenik.

– Bio je podgvrnut najstrašnijim mučenjima srpskog režima i nikada neću moći da poverujem da je takva osoba vršila nasilje pod bilo kojim okolnostima – rekao je Sopi.

Kako je dodao, nije čuo da je iko zlostavljan i premlaćivan u Zlašu, “osim ako to nije bilo kada su srpske snage zauzele Zlaš, pa da su to one činile”.

– OVK je vodila oslobodilački rat, a ne građanski rat – rekao je Sopi.

Podsetimo, Sopi je predsednik prištinskog odseka Udruženja veterana OVK i član Glavnog predsedništva ove organizacije.

Tokom sukoba na Kosovu bio je pripadnik OVK na području Goljaka, gde je bio angažovan u formiranju 153. brigade, koja se nalazila unutar operativne zone LAB OVK.

Ta brigada je formirana je u februaru 1999. u Sopijevoj kući u Zlašu, koja je neko vreme služila kao štab.

Sopi je na današnjem suđenju rekao i to da je uniforma vojnika OVK bila mnogo puta zloupotrebljena od strane srpskih snaga.

Naime, kako je naveo, srpske vojne snage i paravojne jedinice su noseći uniofrmu OVK počinile gnusne zločine.

– Pripandici srpske jedinice koji su nosili uniformu OVK, ušli su prodavnicu u Peći i ubili članove vlastitog naroda, Srbe. Cilj je bio da se okrivi OVK kako bi međunarodna zajednica osudila OVK kao terorističku organizaciju – izjavio je Sopi, čije je ispitivanje danas završeno.

Suđenje Mustafi nastavlja se u utorak, 25. januara.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna 2020. i konačna verzija je objavljena 28. septembra 2020. godine.

Uhapšen je i prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova 24. septembra 2020. godine.

Mustafa se po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari