Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj podneo je predsedniku Haškog tribunala Patriku Robinsonu krivičnu prijavu za nepoštovanje suda protiv tužilaštva – izjavila je juče član stručnog tima koji pomaže odbranu lidera radikala Vjerica Radeta.


Šešelj je to učinio posle saznanja da je u procesu protiv Slobodana Miloševića, pod pritiscima i ucenama tužilaštva, svedok Miodrag Lukovac lažno svedočio, rekla je Radeta na konferenciji za novinare u SRS. Radeta je istakla da je Lukovac dostavio stručnom timu overenu izjavu u kojoj je detaljno opisao na koji način su službenici Tribunala nad njim i njegovom porodicom vršili torturu ne bi li ga naterali da lažno svedoči protiv Miloševića.

– Lukovcu je konstantno prećeno da će, ukoliko ne bude lažno svedočio protiv Slobodana Miloševića, i protiv njega biti podignuta optužnica pred Tribunalom – naglasila je Radeta. Kao glavne ucenjivače, Lukovac u izjavi navodi istražitelje tužilaštva Paola Pastorea Stokija, Rejnoa Tunensa, koji je ujedno bio i svedok-veštak u procesu protiv Šešelja, tužioce Danijela Saksona, Džefrija Najsa, Hildegard Uerc-Recklaf i sudiju Ričarda Meja, navela je Radeta.

– SRS očekuje da će Patrik Robinson hitno reagovati po ovoj krivičnoj prijavi jer i sam snosi deo odgovornosti pošto je bio član sudskog veća u vreme kada je ispitivan svedok Miodrag Lukovac – rekla je Radeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari