Švedska i Holandija su na vrhu liste od 35 bogatih zemalja po pitanju vladavine prava, daleko ispred SAD, pokazuje juče objavljeno istraživanje. Inicijativa za jačanje vladavine prava u svetu, među čijim su počasnim članovima Madlen Olbrajt, Kolin Pauel i Robert Badinter, prethodne tri godine je radila na izradi indeksa vladavine prava koji je obuhvatio korupciju, pristup pravdi, red i bezbednost, osnovna prava poput slobode izražavanja.

Ovo prvo istraživanje nazvano „Indeks 2010 vladavine prava“, obuhvata 35 zemalja grupisanih po životnom standardu i regionu, urađeno je na osnovu statističkih podataka dobijenih od vlasti ali i od nezavisnih izvora, kao i na osnovu 35.000 upitnika i mišljenja 900 stručnjaka. „Ovaj indeks je koristan za određivanje neke vrste ‘temperature’ vladavine prava u posmatranoj zemlji, ali nije savršena dijagnoza“, ukazuju autori.

Prema tom istraživanju, Švedska, Holandija, Australija i Japan su zemlje u kojima se najviše poštuje vladavina prava. Među 11 najbogatijih zemalja koje su proučavane, SAD zaostaju po mnogim kriterijumima poput odsustva korupcije (10. mesto iza Francuske i Španije), nepristrasnog pravosuđa (11. mesto iza Francuske i Japana) čak i po pitanju poštovanja osnovnih prava pošto je na 11. mestu, iza Kanade (četvrto mesto) i Španije (peto mesto).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari