Lideri država EU, koji su juče prisustvovali obeležavanju dvadesetogodišnjice pada Berlinskog zida u nemačkoj prestonici, razgovarali su tokom svečane večere o mogućim kandidatima za prvog predsednika i šefa diplomatije EU. Švedski premijer Fredrik Rajnfelt, čija država trenutno predsedava Uniji, zalaže se za održavanje vanrednog samita posvećenog tom pitanju.

Mada se predsednik belgijske vlade Herman van Rompuj doživljava kao glavni favorit za preuzimanje kormila EU, pojedine diplomate upozoravaju da je i dalje neizvesno kome će pripasti dve najprestižnije funkcije, budući da bivši britanski premijer Toni Bler nije odustao da ambicija da postane predsednik Unije. Takođe, ne isključuje se mogućnost da predsednik holandske vlade Jan Peter Balkanende bude jedan od kandidata. Poljske diplomate tvrde da tim holandskog političara vodi kampanju i pokušava da putem telefonske diplomatije ubedi lidere Unije da podrže Balkandendea.

Za Blera, koji je u početku smatran glavnim kandidatom za dobijanje predsedničkog mandata, analitičari su saglasni u oceni da neki detalji iz biografije bivšeg britanskog premijera, kao što je podrška SAD uoči invazije u Iraku, predstavljaju kočnicu za ostvarivanje takvog cilja.

Pojedini diplomatski krugovi u EU naglašavaju da su impresionirani političkim umećem predsednika belgijske vlade, koji je uspeo da smiri tenzije u svojoj državi. Navodi se da Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel žele da predsednik bude ličnost koja neće biti pod lupom javnosti, što se tumači kao njihova spremnost da podrže belgijskog političara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari