Proizvođač automobila Saab zatražio je juče sudsku zaštitu u bankrotstvu i razdvajanje od matične kompanije, američkog Dženeral Motorsa, saopštili su danas zvaničnici. Zahtev za bankrotstvo, koje bi omogućilo reorganizaciju fabrike locirane u Švedskoj, podnet je sudu u Vanersborgu, izjavila je predstavnica Saaba Margareta Hogstom.

 Potez je povučen pošto je švedska vlada odbila zahtev Dženeral Motorsa da ubrizga novac u Saab, sa obrazloženjem da je na američkoj kompaniji da spasava marku. Dženeral Motors je tražio kupca za svoj pogon u Švedskoj, ali je rekao da mu treba više novca da bi pripremio Saab za prodaju. „Tragamo za svim raspoloživim opcijama da finansiramo i/ili prodamo Saab, a reorganizacija je najbolji način da se stvori zaista nezavisna kompanija spremna za ulaganja“, kaže u saopštenju direktor Saaba Jan Ake Jonšon.

Ako sud odobri bankrotstvo, koje će privremeno zaštiti Saab od poverilaca, reorganizacija će biti sprovedena za tri meseca pod uslovom da se pojavi finansijer. Dženeral Motors kaže da mu treba oko šest milijardi dolara podrške vlada Kanade, Nemačke, Britanije, Švedske i Tajlanda da bi mogao da finansira rad svojih pogona u tim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari