Švedsku, koja je do sada važila kao uzor levice u svetu, dva dana posle parlamentarnih izbora potresli su protesti kao izraz negodovanja građana zbog ulaska desničara u parlament. Na ulicama Stokholma mogle su se videti parole na kojima je pisalo „Ne rasizmu“ a čuli su se i kritički slogani na račun švedskih demokrata, partije koja se protivi imigraciji a optužuju je i za rasizam i netoleranciju.

Priča o švedskim izborima nije samo ulazak populističke, antiimigracione partije u parlament, kažu upućeni. Ishod izbora je pravi pokazatelj opadanja moći socijaldemokrata, koji su i pre četiri godine izgubile vlast, a na izborima proteklog vikenda nisu uspeli da je vrate te su tako zabeležili dva uzastopna izborna poraza prvi put od 1921.

U analitičkim osvrtima u evropskim medijima stanje evropske socijaldemokratije opisuje se kao „švedski sindrom“ aludirajući na uspon ekstremne desnice u Švedskoj. Slična izborna volja birača naklonjenih desnici ispoljena je i u Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, ali i Danskoj, Mađarskoj i Holandiji. Stručna javnost upozorava da su pred evropskom levicom teški izbori jer će biti potrebno povećati porez na zaštitu besplatnog zdravstva i prosvete, dok je s druge strane neizbežno produženje starosne granice za odlazak u penziju. Britanski Gardijan piše da su evropske socijaldemokrate ustupile veliki deo vlasti finansijskim centrima i zato sada teško uspevaju da uvere birače da je važno da se vrate na vlast.

Postavlja se pitanje da li opadanje moći socijaldemokrata znači i kraj švedskog modela države blagostanja? Stručnjaci su gotovo jednoglasni i daju negativan odgovor na ovo pitanje, ističući da će možda uslediti modernizacija tog državnog modela ali ne i kraj.

Umerena partija švedskog premijera Fredrika Rajnfelta koja je deo četvoročlane vladajuće koalicije osvojila je srca mnogih birača obećanjima da će uneti promene u model države blagostanja ali da će veći deo sačuvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari