Svemoćni, a nemoćni: Može li jedan psiholog ili pedagog da radi sa 500 učenika, 1.000 roditelja i 50 nastavnika?

Ostavite komentar


  1. Bravo za koleginicu Ruzicu i list Danas koji je prepoznao potrebu da ukaze na status strucnih saradnika.

  2. U XIX veku to nije postojalo uopšte, ali zato je svršeni gimnazijalac bio intelektualac, a univerzitetske studije ravne Nobelu. Šta ćete, inflacija…

    Ako hoćete promene, onda hajde stvarno promenite, a ne još više jednog istog.

    Na primer, uvedite ponovo muške i ženske škole, da se makar hormonima ne da razlog da ključaju.

    Pa onda ne terajte svu decu da uče sve: talentovanima (da ne kažem genijalcima) dajte taj pun obim, oni i mogu da ga „isprate“, a onima sa drugog kraja spektra pronađite tu jednu stvar u kojoj su dobri i onda neka rade samo to…

  3. Imam dva sina koji idu u veliku osnovnu školu. Kada je stariji sin imao problem, samo je psiholog bila ta koja nas je suštinski saslušala i pomogla mom detetu. Ne želeći da se slično desi i sa mlađim, nakon nekog vremena, pozvala sam da zakažem razgovor neki dan posle 17,00 časova (radim pre podne) i dobila odgovor da je to moguće za tri nedelje, jer psiholog radi samo dva dana posle podne! Ne verujući u to dolazila sam u školu i čekala ispred kancelarije dva puta. Iznenadilo me da je gospođa zaista sve vreme imala razgovore, a uz to su neprestano dolazila i deca i roditelji i nastavnici želeći da nešto pitaju ili da zakažu razgovor. Sramota me što joj nisam verovala da ne može ranije da me primi – i to je razlog zašto se nisam potpisala. Školama treba jedan psiholog na 2-3 odeljenja. Srećno!

  4. Psiholozi i pedagozi su u jako teskoj poziciji u skolama. Svi se pozivaju na njih kada se trazi preuzimanje odgovornosti. I rade sto poslova koji nemaju veze sa njihovom strukom.

  5. Radila sam u obrazovno-vaspitani ustanovama kao sekretar škole. Obim poslova sekretara, posebno pedaga ili psihologa, jel škole prime ili jednog-nu ili drugog-u je kompleksan i preozbiljan. Slažem se u potpunosti sa sagovornicima, da imaju mnogo obaveza, koje u školi nisu u mogućnosti da urade sami. Toliko kontakata sa učenicima i roditeljima raznih profila je nemoguće obaviti onako kako norme nalažu. Ministarstvo prosvete pominje psihologa i pedagoga kada se dogodi neka tragedija u školi. Onda idu obećanja da u školi moraju povećati broj istih, ali nažalost, to se brzo zaboravi do sledeće neprilike. Svaka škola mora imati pedagoga, psihologa i sociologa, jer ni učenici, a ni roditelji ne žive u vremenu socijalizma, kada nije bilo socijalnih razlika, podrška je neminovna, a svako od ovih zanimanja ima svoje mesto u obrazovno-vaspitani radu kako društvo u celini ne bi imalo dalekosežne posljedice.

  6. Једна потпуно некомпетентна, безвољна и непотребна (психолошко-педагошка) служба.
    Некад је само био довољан учитељ и разредни.
    Нико од ученика и родитеља није знао за директора школе, на пример.

  7. Nisu ni svemoćni a ni nemoćni, ali da ne rešavaju stvarne, goruće probleme ne rešavaju. Deca ne prate nastavu jer im dotični daju zeleno svetlo, ponašanje i vaspitanje sve lošije. Vratite rad, red i disciplinu, vaspitanje od malih nogu i kulturu na velika vrata! I videćete rezultate. Ozbiljna situacija nijedna nije rešena u školi na zadovoljstvo svih. Pedagozi ni na jednom primeru ne pokazaše kako raditi sa 30 učenika a da svi đaci budu zadovoljni! Onako kako se danas po propisima zahteva. Psiholozi se hvataju za glavu jer ne znaju kako da reše ozbiljne situacije. Psiholozi, pedagozi su potrebni ali ne u školi. Formirajte ustanove gde će oni raditi i ozbiljno rešavati probleme, a ne kao do sada stvarati privid rešenih problema… Tema je i složena i veoma ozbiljna.

  8. Preko 800 učenika, pedagog i psiholog. Koordinator za školsko razvojno planiranje/inkluziju, pedagoška i ostala dokumentacija, samovrednovanje, individualni savetodavni rad, mikroistraživanja, rad u ostalim timovima, profesionalna orijentacija, radionice i nesposobni direktor, malo li je…

  9. Kad sam počinjao da radim od pet srednjih škola u gradu samo je jedna imala pp službu . Danas je postalo nezamislivo da je škola nema. Tada nije bilo ,,nasilja “ jer se znalo šta sledi za svaki prekršaj . Kako isključiti učenika iz škole bez pomoći dobrog pravnika od silnih procedura .Promene su počele od petog oktobra i pojave boraca za prava učenika. Tada sam rekao ds će potpuna demokratizacija škole po zapadnim pravilima biti završena kada učenik pobije u školi svoje drugove i nastavnike . Evo sad se to i desilo , što znači da smo prilagodili naš školski sistem u potpunosti sa zapadnim demokratijama ,onako kako su oni i tražili.

  10. Ни колеге да се сете нас у предшколским установама.
    Ситуација је можда и тежа него у школама.

  11. Uzas, uzas. Radim u skoli koja ima 1900 djaka jednog pedagoga i jednog psihologa, mojim koleginicama treba da orden damo, drzava je rada svakom pomoci osim skoli i prosvjeti, a to je temelj svake normalne drzave. Sta reci a ne zaplakati..

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.