Na bloku B1 kostolačkih termoelektrana tokom narednih devet meseci radiće se revitalizacija celokupnog postrojenja, a u njenoj realizaciji učestvovaće sledeće kompanije i preduzeća: kineske firme CMEC, Dalian, Jiangsui, sa podizvođačima Termservis i KSB Nemačka, kao i preduzeća iz Srbije Dekotra, Feromont, Termopord, Termooprema, Minel, Izoprogres, Termika, MDGradnja.


Srpska preduzeća koja je PD „TE – KO Kostolac“ angažovao su Energoprojekt, BET inženjering, Institut Mihajlo Pupin, Mašinski fakultet, Feromont, PRIM i poljska firma Alstom. Blizu hiljadu radnika pomenutih kompanija u narednih devet meseci radiće na revitalizaciji. Najznačajniji poslovi koji će uslediti, po rečima Dragana Živića, direktora TE „KostolacB“ predstavljaju: -Remont turbogeneratorskog postrojenja: zamena spoljašnjeg kućišta, zamena ZNPZ i ZVP 6, montaža lopatica na oba cilindra, modernizacija unutrašnjeg kućišta turbine, rekonstrukcija kondenzatora i pumpi sirove rashladne vode, modernizacija hidrauličkog sistema turbinske regulacije, ističe Dragan Živić. Remont generatora i tri nove generatorske stanice, generalni remont VOITH spojnica napojnih pumpi koje će se raditi u Nemačkoj, modernizacija hladnjaka ulja za podmazivanje i hladnjaka radnog ulja za VOITH spojnice, generalni remont generatora i nabavka novog generatorskog prekidača.

Kada se radi o remontu kotlovskog postrojenja, planirana je zamena sledećih grejnih površina cevnog sistema kotla: EKO – acca 570 t, isparivača kotla, cca 1050 t, zidnog pregrejača kotla – P1, cca 80t, MP2 cca 130 t i MP1, RB linije. Zatim će se raditi kapitalni remont mlinova sa rekonstrukcijom statora mlina, separatora i radnih kola; rekonstrukcija odšljakivača i rešetke za dogorevanje, kapitalni remont VSV, VDG i VHDG, izrada novog EF sa otprašivanjem do 30 mg/Nm3, zamena kanala aerosmeše i novi gorionici za Nox. Sve ovo je rađeno i na bloku B2, tako da tu nema promena, nastavlja Dragan Živić. Što se tiče ostalih poslova moram da naglasim da će se raditi adaptacija sistema za transport pepela i šljake (drobilice i pneumatski transport), izgradnja postrojenja sa dimnjakom za odsumporavanje dimnih gasova, kao i kapitalni remont transformatora bloka 1AT (ili nabavka novog) sopstvena potrošnja 1BT, pobude 1AJT i OBT, modernizacija 0,4 kV razvodnih postrojenja i nabavka i ugradnja analizatora (NOx, O2, CO, CO2) dimnih gasova na izlasku iz kotla na B1, naglašava Živić.

Formirani timovi za praćenje realizacije

Odlukom direktora EPS-a formirani su timovi za praćenje i realizaciju ugovora modernizacije blokaB1 i izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova čiji su članovi i Nebojša Mišić, rukovodilac prve faze projekta, Dragan Živić, rukovodilac realizacije modernizacije bloka B1 i Zoran Stanojević, rukovodilac izgradnje objekta odsumporavanja dimnih gasova.

Sastav podtimova je uglavnom od zaposlenih sektora proizvodnje i održavanja koji će svojim maksimalnim angažovanjem pored svakodnevnih obaveza doprineti uspešnoj realizaciji remonta, startu blokaB1 i dostizanju zadatog cilja, a to je snaga bloka B1 od 350 MW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari