Iranska policija je između 2013. i 2014. godine zaplenila 575 tona droge, saopštio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani-Fazli, naglašavajući da je međunarodna pomoć u tom poslu bila „veoma ograničena“. „Prošle godine zaplenjeno je 575 tona droge, što je za 14,9 odsto više nego 2012“, rekao je Rahmani-Fazli na skupu posvećenom Svetskom danu borbe protiv zloupotrebe i trgovine droge.


Prema podacima UN, Avganistan je najveći proizvođač opijuma, a veliki deo droge proizveden tamo prolazi kroz Iran, podsetio je Rahmani-Fazli. Naglasio je da je Iran dobio „veoma ograničenu“ pomoć međunarodne zajednice u borbi protiv šverca droge i to zbog sankcija zapadnih zemalja, posle kojih nije bilo moguće uvesti sve što je zemlji u tom poslu neophodno.

Prema podacima iranskih zvaničnika, od Islamske revolucije u Iranu 1979, u sukobima sa švercerima droge, uglavnom iz Avganistana, poginulo je više od 3.700 pripadnika iranske policije. Rahmani-Fazli je rekao da su kontrole na granicama sa Avganistanom pojačane, ali da je neophodno u potpunosti sprečiti šverc, kako droga ne bi dospela do gradova. U Iranu je tokom prošle godine pogubljeno najmanje 500 osoba koje su proglašene krivima za šverc ili zloupotrebu droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari