Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulićocenio je juče na posle sednice Vlade da je jedan od uzroka ekooškog incidenta u Gornjem Milanovcu, gde je dve godine trajalo bacanje opasnog otpada iz fabrike Zvezda – Helios, nedostatak zakonska regulative, zbog čega će se sledeće nedelje u Skupštini Srbije naći 15 zakona iz oblasti zaštite životne sredine među kojima i zakon o upravljanju otpadom.


– Zatražili smo se zabrani rad tog preduzeća na duži vremenski period jer smatramo da su svesno i namerno ugrožavali životnu sredinu, znajući da seljaci nisu upoznati o kakvoj je materiji reč, rekao je Dulić. – Godinama to preduzeće generiše opasan otpad i pošto je skupo da ga skladišti ili uništava, dosetili su se da je mnogo lakše da kanistere sa opasnim sadržajem prodaju seljacima. Oni nisu znali o kakvim je materijama reči izlili su otpad u reke ili na svoju zemlju. Sud je tim povodom odredio kaznu od samo 80.000 dinara. Možete da zamislite koliko je u interesu toj firmi da plaća povremeno takve kazne, a da nastavi da na ovaj način tretira opasni otpad.

Kada je rečo problemu sa otpadom u Kragujevcu, ministar životne sredine izjavio je da je utvrđeno da nije radiokativan i da nije štetan ako se odlaže na javnu deponiju, tako da ne ugrožava stanovnike sela u koje je otpremljen.

Inače, pored Žarka P. (54), menadžera za zaštitu životne sredine u „Zvezdi-Helios“, i bivšim radnicima, sada autoprevoznicima Miroslavu L. (55) i Rodoljubu L. (56), kojima je istražni sudija Opštinskog suda u Gornjem Milanovcu juče odredio pritvor do 30 dana zbog nezakonitog prevoženja i skladištenja opasnog otpada iz Industrije boja i lakova „Zvezda-Helios“, krivične prijave podnete su juče i protiv Gorana M. i Saše J. iz Donje Vrbave i Radiše Č. iz Gornjeg Milanovca, jer su ovaj otpad skladištili.

Optužena šestorka se sumnjiči da je u protekle dve godine transportovala burad i kanistere u kojima se nalazio otrovni materijal sa kancerogenim svojstvima u sela gružanskog kraja i prosipali ih po njivama. Kako je istražni sudija rekao, Žarko P. je na saslušanju izjavio da rukovodstvo „Zvezde-Helios“ nije znalo da se otpad odlaže u selima, mada je na nalozima pisalo da se transportuje za Kragujevac o trošku ove fabrika. Inspekcija za zaštitu životne sredine Srbije podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u preduzeću „Zvezda-Helios“ još 14. decembra 2007. zbog ispiranja opasnog ambalažnog otpada i bacanja otpadnih voda u gradsku kanalizaciju, ali je zamenik javnog tužioca iz Gornjeg Milanovca ovu krivičnu prijavu odbio. Ona je potom preinačena u prijavu za privredni prestup koja je upućena Opštinskom javnom tužilaštvu u Čačku, koje je potom, protiv odgovornih zagađivača izreklo veoma blage kazne.

Povodom navoda da su otrovne materije dospele u jezero iz koga Kragujevac dobija vodu, oglasili su se i kragujevački JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Institut za javno zdravlje saopštenjem u kojem se navodi da poslednje analize vode koju Kragujevčani piju pokazuju da je ona ispravna. U Institutu kažu da su u toku i vanredne kontrole kvaliteta vode. Gružanska akumulacija je najveći od tri vodosistema sa kojih se Kragujevčani snabdevaju vodom za piće. Pored Kragujevčana, vodu za piće sa Gružanske akumulacije dobijaju i žitelji još nekoliko mesta u centralnoj Srbiji.

 

Oformljena radna grupa u Sloveniji

Ljubljana – Rukovodstvo slovenačkog preduzeća „Helios“ je o spornom dvogodišnjem odlaganju opasnih otpadaka iz svoje firme-ćerke „Zvezda Helios“ u Gornjem Milanovcu bilo obavešteno preko medija, prenosi slovenački list „Finance“. „Helios“ smatra da je, s jedne strane, „izveštavanje srpskih medija preterano“, a istovremeno se distancira od neprimerenog odlaganja opasnog otpada.“Ne radi se o radu preduzeća niti o radu organizovane grupe ili ekološke mafije“, rekla je za „Finance“ portparolka „Heliosa“ Polona Stare, dodavši da je „Helios“ oformio radnu grupu i da još proučava šta se desilo u Srbiji.

Dokazi „otplovili“ niz reku

– Žao mi je što se stekao utisak da javno tužilaštvo iz Gornjeg Milanovca nije dobro radilo svoj posao. Opštinski javni tužilac Bisenija Lazarević, kao i njen zamenik, pomagali su Republičkoj inspekciji u svakom trenutku, ali nije bilo dovoljno dokaza i krivična prijava je morala da bude odbijena. Radi se o tome da su toksične materije koje su bile ispuštene u reku „otplovile“, uzorci nisu uzeti odmah nakon ispuštanja otrova, a reka je suviše mala i u njoj nema ribe koja bi, na primer, potvrdila trovanje. Zbog nedostatka dokaza krivična prijava je odbijena, a kasnije izrečena izuzetno niska kazna za privredni prestup koštala je preduzeće svega 80.000 dinara, što je omogućilo „Zvezdi-Helios“ da i dalje nesmetano iznosi otpad iz fabrike, kaže za Danas republička inspektorka za zaštitu životne sredine Ivanka Bogojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari