Devetogodišnja istraga o institucijama Rimokatoličke crkve u Irskoj pokazala je da su sveštenici i monahinje decenijama fizički mučili hiljade dečaka i devojčica u školi, koja je neka vrsta sirotinskog doma. Za celo vreme vladini inspektori nisu uspeli da spreče hronična batinjana, silovanja i ponižavanja.

Sudija Visokog suda Šin Rajan obelodanila je juče 2.600 stranica izveštaja irske Komisije koja je ispitivala zloupotrebe dece, zasnovan na svedočenjima hiljada bivših studenata i zvaničnika iz više od 250 institucija crkve.

Procenjuje se da je više od 30.000 dece bez roditelja, samohranih majki i očeva ili iz siromašnih porodica, pohađalo industrijske škole, bilo u popravnim domovima, sirotištima i hostelima od 1930-ih do poslednje crkvene institucije ugašene 1990-ih.

Istragom je utvrđeno da je stepen maltertiranja i mučenja dece bio „endemičan“ naročito u internatima za dečake, koji je bio u nadležnosti hrišćanskog bratstva. S druge strane, devojčice su bile u nadležnosti monahinja, odnosno društva Milosrdne majke.

„U nekim školama visok nivo ritualizovanog batinjanja bio je prosto rutina. Devojčice su bodene implantatima u cilju zadavanja što većeg bola na različitim delovima tela. Lično i porodično klevetanje bilo je uobičajeno“, navodi se u izveštaju.

Žrtve sistema dugo su tragale za istinom a svoja iskustva su dokumentovala i predstavila javnosti kako deca u Irskoj nikada ne bi ponovo doživela ovo strašno iskustvo. Većina religioznih lidera odbacili su optužbe kao preterivanje i laž. „Klima straha, stvaranja preteranog i samovoljnog kažnjavanja, bila su praksa u većini instutucija gde su bili dečaci. Deca su svakodnevno prolazila kroz teror“, zaključuje se u izveštaju.

Komisija je izjavila da na osnovu svedočenja traumatizovanih muškaraca i žena, koji su danas u svojim 50-im i 80. godinama pokazuje da je bez svake sumnje celokupan sisitem tretirao decu kao zatvorenike i robove umesto kao ljude sa svojim pravima i ljudskim potencijalom. Izveštaj preporučuje vladi 21 način kako bi mogla da prizna sva nedela iz prošlosti, uključujući i izgradnju memorijalnog zdanja, obezbeđivanje savetovališta za žrtve i poboljšanja sadašnjih dečijih službi u zemlji.

Ovi zaključci neće biti korišćeni za krivično gonjenje, delom zato što je katoličko bratstvo veoma pronicljivo uspelo da 2004. ubedi komisiju i sačuva identitete svih svojih članova, mrtvih i živih, koji nisu imenovani u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari