Rešenje Uprave policije Crne Gore kojim je sedmorici sveštenika SPC Crkvene opštine pljevaljske i manastira Svete Trojice naloženo da u roku od tri dana napuste Crnu Goru je nezakonito, a protiv rešenja su pred Upravnim sudom u zakonom propisanom roku pokrenuti upravni sporovi u svakom pojedinačnom slučaju, saopštila je juče Eparhija mileševska SPC.


Upravi policije su kao nadležnom organu podneti pojedinačni zahtevi za odlaganje izvršenja, dodaje se u saopštenju. Eparhija mileševska od Uprave policije očekuje da „postupi kao i u ranijim slučajevima, to jest da u zakonskom roku od tri dana oštećenim sveštenoslužiteljima odobri ostanak u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora“. U saopštenju se konstatuje da su se sveštenoslužitelji od prvog dana službe, „a mnogi od njih su više od deset godina na službi u Crkvenoj opštini pljevaljskoj i u manastiru Svete Trojice“, uredno prijavljivali nadležnim organima i bez problema dobijali odobrenja za privremeni boravak, te „iz tog razloga, smatramo da je ovakvo nezakonito postupanje MUP-a Crne Gore inspirisano isključivo ideološkim i političkim anticrkvenim motivima“.

Sveštenstvo i monaštvo SPC u Pljevljima se, prema saopštenju Crkvenog odbora srpske pravoslavne Crkvene opštine Pljevlja, progoni od MUP-a zato što je dobilo odbijenicu za privremeni boravak, jer, navode, „nije dostavilo valjan dokaz o postojanju verske zajednice kojoj pripadaju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari