Sveštenik Subotić: Neka velike zemlje kopaju litijum kod sebe, mi ćemo sačekati njihovo iskustvo 1EPA/ADRIAN BRADSHAW

Upravnik Misionarskog odeljenja Arhiepiskopije beogradsko-krlovačke sveštenik Oliver Subotić izneo je lični stav da aktuelni predlog iskopavanja litijuma u dolini Jadra ne može izdržati temeljnu kritiku.

„Jednostavno govoreći, na osnovu svega što smo do sada čuli u javnoj debati, zdravorazumsko rasuđivanje ukazuje na to da je rizik prevelilk za teritorijalno malu zemlju poput naše, pogotovo stoga što bi eventualne posledice bile praktično neotklonjive“, naveo je Subotić u autorskom tekstu za današnju „Politiku“.

„Kod teritorijalno velikih i industrijski razvijenih zemalja (poput onih koje nam sugerišu iskopavanje jadarita) situacija je, reklo bi se, značajno drugačija jer zbog veličine svoje teritorije one mogu da eksploatišu rudu litijuma na lokalitetima koji nose neuporedivo manji rizik od nastanka ekološke katastofe“, napisao je.

„Stoga je mudro da velikim državama ustupimo avangardnu poziciju u domenu tehnologije rudarenja litijuma, ali na njihovoj sopstvenoj teritoriji, a da mi, koji smo teritorijalno mali, pomno pratimo njihove aktivnosti i učimo na njihovom iskustvu“, istakao je Subotić i uputao: „uostalom čemu žurba?“.

„Litijum neće pobeći iz doline Jadra i strpljivo će čekati podno Cera sve dok tehnologija njegovog iskopavanja ne postane potpuno bezbedna. Tačnije – ako ikada postane“, zaključio je Subotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari