Indija i Kina su se dogovorile da će obnoviti napore da reše svoj granični spor i zalažu se za očuvanje „mira i bezbednosti“ na zajedničkoj granici, rekao je juče indijski premijer Manmohan Sing posle sastanka sa svojim kineskim kolegom Li Kećijangom u Nju Delhiju.


„Dogovorili smo se da se naši specijalni predstavnici uskoro sastanu i nastave pregovore u cilju brzog postizanja dogovora (o teritorijalnom rešenju) koje će biti pravedno, razumno i uzajamno prihvatljivo“, rekao je Sing na konferenciji za štampu, prenela je Beta.

On je naglasio da mir i bezbednost granice treba da budu sačuvani i da je postojanje međusobnog razumevanja od ključne važnosti. „Podelio sam sa premijerom Lijem uverenje da je uspon Kine i Indije dobar za svet i da svet ima dovoljno prostora za aspiracije za rast oba naša naroda. Da bi to postalo realnost, važno je graditi razumevanje između naših naroda“, rekao je Sing.

Kineski premijer Li Kećijang stigao je u nedelju uveče u posetu Indiji ubrzo posle ponovnog podizanja napetosti između dve zemlje zbog graničnog incidenta u spornoj oblasti kod Himalaja, koji je izglađen diplomatskim putem. To što je izabrao Indiju za početak svoje prve turneje u inostranstvu ukazuje na veliki značaj koji Peking daje odnosima sa svojim susedom, rekao je kineski premijer uoči polaska na put.

Li je obećao da će Kina izgraditi „uzajamno poverenje“ sa Indijom i ocenio da su dobri bilateralni odnosi dve velike azijske zemlje ključne za svetski mir. „Moja poseta ima tri cilja: uzajamno poverenje, jačanje saradnje i gledanje u budućnost“, rekao je Li novinarima u Nju Delhiju posle razgovora sa Singom.

Sastanak na vrhu je bio mnogo značajniji po svojoj simbolici nego po suštini, navodi agencija AP, prenela je Beta. Dve strane su potpisale osam manjih sporazuma, a Sing je obećao da će posetiti Kinu kasnije ove godine.

Odnosi Pekinga i Nju Delhija zategnuti su od 1962. godine, kada su vodile kratak rat zbog granica. Granica zvanično još nije određena, mada su dve zemlje potpisale sporazume o održavanju mira u toj oblasti. Još jedna jabuka razdora između dve zemlje jeste i čvrsta podrška Kine Pakistanu. S druge strane, prisustvo tibetanskog duhovnog vođe dalaj-lame i samoproklamovane tibetanske vlade u izgnanstvu u Indiji stalni su izvor nezadovoljstva u Kini. Posle Indije kineski premijer će posetiti još Pakistan, Nemačku i Švajcarsku.

Trgovinski partneri

Li tokom trodnevne posete treba još da se sastane sa indijskim ministrom spoljnih poslova Salmanom Kuršidom i visokim zvaničnicima glavne opozicione stranke – Baratija džanata partije (BJP). Danas će otići u Mumbaj, ekonomski i finansijski centar Indije. Cilj Lijeve posete je takođe da se podstakne trgovina između dve najmnogoljudnije zemlje na planeti koje same predstavljaju više od dve trećine svetskog stanovništva. Kina je postala drugi po veličini trgovinski partner Indije i njihova trgovinska razmena u 2012. se procenjuje na 66,5 milijardi dolara, rekao je zamenik kineskog ministra trgovine Džijang Jaoping. Cilj je da vrednost razmene dostigne 100 milijardi dolara do 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari