Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan upozorio je uoči sastanka svetskih ekonomskih lidera u Vašingtonu da je svet na ivici globalne recesije.

„Kao što znate, rast će biti blizu nule u zemljama u razvoju i oko tri odsto na globalnom nivou. Na ivici smo globalne recesije“, rekao je Dominik Stros-Kan. On, međutim, predviđa ekonomski oporavak krajem naredne godine. „Videćemo početak oporavka globalne ekonomije u drugom delu 2009, tako da je to poruka nade. Kriza je ozbiljna, ali će krajem 2009. početi oporavak, spor, ali će se rast vratiti“, prognozirao je Stros-Kan.

MMF je juče pokrenuo hitne finansijske mehanizme u cilju pomoći zemljama pogođenim finansijskom krizom. Predsednik MMF izjavio je da će procedura pozajmica omogućiti MMF da reaguje brzo u cilju podrške zemljama suočenima s novčanom krizom. Šema, korišćena tokom azijske finansijske krize 1997, pomoći će, prema rečima Kana, procesu dobijanja odobrenja za pozajmice. Najnovije vesti iz MMF usledile su kada su indeksi akcija na američkoj berzi pala na najniži nivo za proteklih pet godina.

Kan je apelovao na zemlje da deluju brzo i kooperativno u cilju rešenja globalnih ekonomskih problema. On je izdao oštro upozorenje zbog zemalja koje deluju jednostrano u borbi protiv krize, misleći pri tom na nedavne izolovane poteze nekih država članica EU. „Nema domaćeg rešenja krize kao što je ova“, upozorava Kan.

Predsednik Svetske banke Robert Zelik, s druge strane, pozvao je razvijene da ne zaborave siromašne zemlje koje su teško pogođene finansijskom krizom. „Na samitu G8 u julu rekao sam da su zemlje u razvoju suočene sa dvostrukom opasnošću, zbog uticaja visokih cena hrane i goriva. Sada je to, međutim, tri puta veća opasnost – hrana, gorivo i finansije“, rekao je on. Predsednik DžordžBuš je u međuvremenu, tokom susreta sa slovačkim kolegom Ivanom Gašparovičem, rekao da će Sjedinjene Države preduzeti čvrstu akciju za rešavanje ekonomske situacije. „Razgovarali smo i o našoj zajedničkoj želji da s našim evropskim prijateljima radimo na kreiranju najboljih mogućih mera“, naveo je Gašparovič.

Berzanski indeksi na američkom tržištu u međuvremenu su ponovo pali, ali ne toliko dramatično kao prethodnih dana. Ključni indeks Dau Džons jutros je porastao za 95 poena, da bi zatim ponovo pao, različito reagujući na najnovije mere za pokretanje kreditnog tržišta. Federalne rezerve juče su sa centralnim bankama širom sveta snizile kamatne stope, dok je Bušova administracija objavila da razmišlja da u okviru plana za spasavanje finansijskog sektora preuzme udeo u nekoliko problematičnih američkih banaka.

Duma odobrila spasilački paket od 86 milijardi dolara

Moskva – Donji dom ruskog parlamenta Duma odobrio je paket mera vredan 86 milijardi dolara za pomoćbankama koje su pogođene zamrzavanjem kredita. Vlada će bankama i firmama koje treba da refinansiraju strani dug na raspolaganje staviti 50 milijardi dolara.

Ostatak će biti dostupan u vidu zajmova bankama. Svrha paketa jeste ponovno zadobijanje poverenja građana u ruske banke i povratak vrednosti akcija koje su naglo opale. Trgovanje na ruskim berzama obustavljeno je od srede. D. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari