Sirijci koji žive u Srbiji, protestom i performansom na Trgu republike u Beogradu, pozvali su u subotu na prekid dvogodišnjeg stradanja sirijskog naroda. Na obeležavanju početka sukoba u Siriji, demonstranti okupljeni kod spomenika

Knezu Mihailu poručili su da je njihov narod „trpeo više od 40 godina diktatorski režim porodice Asad“.

– Na današnji dan, pre dve godine, narod se usudio da zatraži svoja demokratska prava. Nažalost, nemilosrdnost predsednika Bašara Asada, koji raketiranjem, bombardovanjem i ubijanjem svog naroda pokušava da spreči nezadovoljstvo, odnela je dosad preko 100.000 života civila – naveli su organizatori skupa.

U lecima koje su delili prolaznicima oni su podsetili da je izbeglih iz Sirije više od tri miliona.

– Narod živi u strahu, bez hrane, vode, struje, lekova. Dve godine svet zatvara oči pred diktaturom kojoj se ne nazire kraj, a narod polako gubi nadu za bolje sutra – pisalo je u jednoj od poruka.

Fadil Mohamed kaže za Danas da je mnogo izbeglica iz Sirije stiglo i u Srbiju.

– Vlasti u Srbiji su usmerene prema Putinu i njegovoj politici, tako da su uzdržane prema sukobima u Siriji – kaže Mohamed.

Ajša Muhanaja, koja je rođena u Beogradu, objašnjava da mediji u Srbiji ne prikazuju pravu sliku sukoba u Siriji.

– Komunističke partije u Srbiji su čak pravile pre nekoliko meseci skupove podrške Asadu – kaže Ajša.

General Kaluf napustio Asada

General Mohamed Ez al Din Kaluf napustio Asadav režim i prebegao u Jordan. General Din Kaluf izjavio je da se moral u redovima onih koji su ostali uz režim urušio, javio je AP. Na snimku je prikazan zajedno sa sinom, kapetanom vojske, koji je takođe pobegao. Sirijska vlada još nije komentarisala generalov odlazak. Kaluf je još rekao da su mnogi koji su ostali uz režim izgubili veru u njega, ali nastavljaju da rade svoje poslove čime se stvara utisak da Asad uživa široku podršku.

Slike ubijenih na spomeniku

Na velikom ekranu prikazan je i film koji govori o situaciji u Siriji, a na spomeniku Knezu Mihailu bile su istaknute slike sa imenima ubijenih. Građani Sirije koji žive u Beogradu nosili su i transparente na kojima je na engleskom jeziku pisalo „Sloboda za Siriju“, „Sirija je u krvi“, „Bashar ubija u Siriji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari