Zahvaljujući saradnji Ateljea 212 i Rudarsko topioničarskog basena Bor održana je premijera obnovljene pozorišne predstave „Sveti Georgije ubiva aždahu“, koja je prvi put igrana 1986. godine u režiji Ljubomira Mucija Draškića i po tekstu Dušana Kovačevića. Nov dvadesetočlani ansambl na sceni borskog Centra za kulturu oživeo je kultnu predstavu koja nije igrana više od 13 godina, a publika, koja je karte za premijeru razgrabila za svega nekoliko sati, protagoniste „aždahe“ nagradila je dugotrajnim aplauzom.

– U 21. veku je besmisleno da postoje samo određeni centri u kojima se dešava kultura, i zato nam je drago da smo danas u Boru, koji nam je pružio dvodnevno gostoprimstvo i fantastično iskustvo zbog posete podzemnom rudniku i Borskom jezeru – rekla je novinarima v.d. upravnika pozorišta Ivana Dinić, dodajući da je i razumljivo što je premijera u Boru dokaz da je metropola u dušama i srcima, a ne u geografiji. Saradnju ćemo nastaviti i to će biti konkretna umetnička „pruga Beograd-Bor“, rekla je Ivana Dimić

Sa njom su slaže i Milan Caci Mihailović, u predstavi deda Aleksa, i Dara Džokić, koja tumači ulogu tetka Slavke.

– Vrlo je lep potez da se premijera ovakve predstave odigra baš u Boru. Ova Srbije ne zaslužuje da se predstave igraju samo u Beogradu – smatra Mihailović, a Dara Džokić podseća da je „Bor na neki čudan način postao kultno mesto različitih kulturnih dešavanja, u kome su u kratkom roku snimljena dva odlična filma, „Tilva Roš“ i „Beli beli svet“.

Branimir Brstina, realizator predstave, primećuje: „Ovaka predstava, u kojoj je igralo dosta nas, mnogi među njima više nisu među živima, davno nas je učinila srećnim. Njome su nas stariji glumci odgajali“. Tradicija se izgleda nastavlja budući da Sofija Juričan, Katarina u predstavi, veruje da će život koji bude imala ova predstava mlađima doneti ono što je donela prethodnoj generaciji glumaca koji su igrali u njoj.

– Ovo je magičan i svečan trenutak za sve nas iz ansambla jer ova predstava zaista nosi neku posebnu snagu i energiju. Mislim da je jako emotivno proživljen od svih nas ponovni početak izvođenja i vraćanja ove predstave u pozorišni živo – kaže glumac Marinko Madžgalj.

Premijera obnovljene predstave samo je početak uspešne saradnje Rudarsko-topioničarskog basena Bor, Opštine Bor i Ateljea 212, najavljuju odgovorni u Centru za kulturu i RTB Bor.

– Nije važna samo plata, mnogo je važnije puniti dušu dobrim pozorišnim predstavama, filmovima, dobrom knjigom, kulturom uopšte. Želimo da svet približimo Boru i, evo, postigli smo najvažniji cilj, da premijera kultne predstave bude u Boru, a ne u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu ili Subotici – ocenio je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

– Nastavljamo sa saradnjom i verovatno ćemo u novembru raditi „Revizora“, a s proleća ćemo videti još neki pozorišni komad sa repertoara Ateljea – najavio je direktor Centra za kulturu opštine Bor Daniel Čorboloković.

Glumci Ateljea 212 su pred premijeru bili su gosti RTB Bor i tom prilikom posetili su „Klub Jama“ 400 metara pod zemljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari