Očekivao je iskusni stručnjak po dolasku na tvrdu trenersku klupu crveno-belih da će početni koraci njegovih pulena biti nesigurni i da će im za startne pobede biti potreban „dubak“ kako ne bi doživeli nagle padove i trajne ožiljke.

Iako je znao da će put od „puzanja“ do sprinterskog trka biti dug i nepredvidiv, Svetislav Pešić se ipak nije nadao da će mladost i talenat košarkaša Crvene zvezde Beograd na početku regionalne lige biti dovoljni samo za „goli“ entuzijazam, bez materijalnih dokaza o eventualnim pristojnim rezultatima. Poraz u Podgorici ostavio je grč na licu popularnog Karija, čije je pravo značenje viđeno nakon izgubljenog meča od Olimpije pred četiri hiljade navijača u Pioniru u trećem kolu ABA lige.

„Grmelo“ je u svlačionici Zvezde odmah nakon utakmice. Pešić je „tenorskim nastupom“ delio lekcije svojim igračima dobrih 20 minuta, podsećajući ih na neverovatne propuste u odbrani i nerazumljivu nesigurnost u napadu. Nijedan košarkaš nije smeo da napusti svlačionicu pre povratka Svetislava Pešića sa konferencije, a zatim su posle još jedne rutinske lekcije, svi do jednog izašli pokuljeni i vidno neraspoloženi.

– Moramo što pre da pronađemo objašnjenja za ovakvu igru u odbrani. Događaju nam se neverovatne stvari, prvi put sam u situaciji da nakon meča ostanem zatečen igrom u defanzivi. Nažalost i u napadu imamo velikih problema. Delujemo uplašeno, nesigurno, bez ikakve kreativnosti. Živimo od momenta do momenta, što je za mene neprihvatljivo. Jasno sam stavio do znanja igračima da ukoliko misle da igraju košarku samo dok im neko peva onda ćemo se vrlo brzo rastati – ljutito je prokomentarisao Svetislav Pešić stanje duha njegovih igrača.

Poslednji novajlija iskusni Bojan Popović nije uspeo da valjano organizuje igru. Loše je „čitao“ rivalske kretnje u defanzivi, tako da Zvezda iz igre dva na dva nije postigla dvocifren broj poena. Strana pomoći u odbrani praktično nije postojala, pa se tako dešavalo da centri Olimpije iz „pika“ rutinski poentiraju. Loša komunikacija u defanzivi, bez preuzimanja spoljnih igrača ekipe iz Ljubljane od strane bekova crveno-belih, omogućila je Salinu, Blažiću i Ćapinu da nakon uzastopnih blokada iskoriste sjajno šutersko veče.

– Uz svo poštovanje Olimpiji koja zaslužuje sve čestitke, ne bih da komentarišem suđenje kako se ne bi dolazilo do zaključka da se veliki trener vadi na kriterijum delilaca pravde. Ipak, utakmica se sastoji od dve ekipe koje se međusobno takmiče i od trojice sudija. Oni imaj odgovornost kao i obojica trenera. Kada dođeš na konferenciju zabraniće ti da komentarišeš suđenje, da o navijačima kažeš sve najbolje i da pohvališ igru. Nemam razloga da komentarišem suđenje, ali ponekad, kao u Podgorici imam želju da nešto kažem i na tu temu – u rezigniranom tonu zaključio je Svetislav Pešić.

Lazić puno falio

– Branko Lazić je bio veoma dobar protiv Bajerna i Hemofarma, međutim povredio je koleno tako da je njegov povratak na parket potpuno neizvestan. Videćemo kada će početi da trenira, nadamo se da neće puno pauzirati – istakao je trener Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari