Sutra se u Velikom Gradištu održava tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada, jubilarna 10. put po redu, u gradskom parku, na samoj obali Dunava. “Gradištanac“, najpoznatiji pasulj u našoj zemlji, okupi u Velikom Gradištu svake godine veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, koji rado uzimaju učešće na ovoj manifestaciji.


U 9 sati ujutru, izabraće se najlepša bašta i balkon grada. Ova akcija traje od aprila, i sastavni je deo akcije uređenja grada. Komisija je obilazila cvetna dvorišta naših sugrađana, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije će biti izložene u gradskom parku na velikim panoima. Najuspešniji će biti javno pohvaljeni i nagrađeni simboličnim poklonima. U ovu aktivnost, svake godine uključuje se sve veći broj građana, koji se motivišu ne samo na uređenje svojih dvorišta, već i na sređivanje malih zelenih površina u okviru svojih zgrada i malih skverova koji od neuglednih ćoškova postaju prave male zelene oaze. Neki od naših sugrađana tokom godina toliko su uredili svoja dvorišta, da na glavnoj prilaznoj ulici na Srebrnom jezeru u naselju Beli Bagrem, ispred vikendica imamo prave pejzažno uređene celine, sa mnogo cveća i zelenila, malim fontanama i drvenim mostićima. Ovako uređena dvorišta, često se nalaze na razglednicama, ali sve češće motivišu i mladence da dolaze ovde i slikaju se u cveću nakon venčanja.

U 11 sati biće otvorena izložba rukotvorina u umetničko zanatskoj zadruzi „Jefimija“. Jefimija je osnovana 2005.g. i predstavlja strukovnu organizacijiu žena koje se bave proizvodnjom rukotvorina i edukaciju iz oblasti tkanja, keramike, veza, zlatoveza, pletenja i dr. Reč je o očuvanju starih zaboravljenih tehnika u izradi odevnih predmeta, suvenira i dr. Naša „Jefimija“ sarađuje sa Nemačkom, organizacijom za međunarodnu saradnju i članica je etno mreže Srbije.

U gradskom parku, u 15 sati, komesar takmičenja daće pištaljkom znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca. Propozicije su jasne, Turistička organizacija obezbeđuje drva za vatru, kuva se čist Gradištanac, u predhodno pripremljenom kotliću, a sve ostalo je na umešnosti kuvara. Nekoliko časova ranije, učesnici će srediti svoje štandove, koje će svaka ekipa brižno urediti, najbolje što ume. Štandovi će biti u etno stilu, a jedna od nagrada dodeljivaće se za najuređeniju kuhinju. Ekipe nekoliko dana ranije smišljaju jedinstvena, šaljiva imena a nagrađuje se najoriginalniji naziv. Kada se upali vatra, i pasulj stavi na krčkanje, oko kotlića vlada vesela atmosfera. Specijalna nagrada dodeljuje se za najveseliji kotlić.

U isto vreme, u gradskom parku, krčkaće se pasulj kome se svi posetioci najviše raduju, zato što će ovaj pasulj moći da degustiraju besplatno.

Posle tačno tri sata od početka kuvanja, komesar takmičenja pištaljkom će dati znak učesnicima da gase vatru. Kapiten ekipe daće volonterima uzorak u pripremljenim činijama, i izvući će broj pod kojim će njegov pasulj otići na žiriranje. U stručnom žiriju će se nalaziti eminentni ugostitelji i ocenjivaće izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Žiriranje uvek traje nekoliko sati, a broj najuspešnije ekipe pročitaće se na velikoj sceni u toku večernjeg koncerta na velikoj bini.

Kako dolikuje ovoj manifestaciji, od 20 časova počeće veliki narodni koncert na kome će nastupiti Aleksandar Aca Ilić, Gordana Goca Lazarević, Biljana Jevtić i Neša Jovanović.

Svake godine na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za bar jedno novo prijateljstvo. Za takmičenje u kuvanju pasulja Gradištanca, možete se prijaviti u Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište, ili na telefon 012/663-179.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari