U etno-selu Bistrica kod Petrovca na Mlavi, počele su pripreme za privredno-turističku manifestaciju «Dani vodeničara i pomeljara» (na slici), koja se, kao i prošle godine, održava na Mali Uskrs.

Ova narodna svetkovina odvijaće se u kulturno-istorijskom kompleksu, proglašenom spomenikom kulture 1986. godine, u blizini 10 vodenica za koje se smatra da potiču iz 16. veka, iz vremena vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog. U kulturno-umetničkom programu nastupiće čuveni «Bistrički trubači», pevači, igrači i svirači. Nakon nadmetanja u nekoliko kategorija, žiri će odabrati najboljeg vodeničara, najbržeg u krunjenju kukuruza, a proglasiće se i najlepša pomeljarka. – Gosti će tokom manifestacije moći da kupe prvoklasno brašno, viskokvalitetni sir, med, domaću prepečenicu i druge proizvode iz našeg kraja – najavio je Milijanko Stevanović, šef mesne kancelarije u Bistrici i jedan od glavnih organizatora. Kao i prošle godine, dobrodošlicu gostima poželeće narodni pojac i zdravičar Milija Radivojević, koji će izreći i vodeničarsku zakletvu. – Zaklinjem se svojom čašću i obrazom da ćemo pošteno mleti brašno i da nećemo zakidati na ušuru. Poštovaćemo pravo prvenstva u meljavi i visok kvalitet brašna sa Bistričke reke. Tako nam Bog pomogao i svi sveci u dvanaest meseci – glasi zakletva koju će, u ime 50 vodeničara ovog kraja, položiti njihov izabrani predstavnik. «Dani vodeničara i pomeljara» održaće se u porti crkve car Konstantin i carica Jelena, podignute na ostacima manastira Ćerinac koji su porušili Turci. U blizini je i deset starih vodenica i dva valjavice za valjanje sukna, zbog kojih je ceo kompleks proglašen etno-selom. Da bi svoje selo predstavili u što boljem svetlu, Bistričani ovih dana obnavljaju dve stare vodenice, tako da će gosti tokom manifestacije moći da razgledaju šest ovakvih obnovljenih objekata.

Spomen Tomaševiću

Posetioci Bistrice moći će da pogledaju i spomen-sobu posvećenu čuvenom maratoncu i našem prvom olimpijcu Dragutinu Tomaševiću (1890-1915), učesniku Olimpijade 1912. godine Stokholmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari