Svetlana Bojković: Uhapšeni aktivisti drakonski kažnjeni, reč o teškoj represiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Glumica i jedna od inicijatora Proglasa Svetlana Bojković ocenila je danas da su uhapšeni aktivisti tokom protesta u Beogradu kažnjeni „drakonskim kaznama“ za prekršaj, kao i da se radi o teškoj represiji ali da to neće zastrašiti narod.

Bojković je u gostovanju na TV N1 rekla da po Ustavu građani imaju pravo na protest i građansku neposlušnost, i da je tokom protesta neminovno da dođe do nekih neugodnih stvari kao što je blokiranje saobraćaja, gde se očekuje „neka tolerancija vlasti“.

„Ali pošto je protest prošao fantastično i bio je impozantan sa tolikim brojem ljudi, oni su jedva čekali da se za nešto uhvate, i onda su pohapsili tu decu“, dodala je ona.

Govoreći o saopštenju ministarstva rudarstva i energetike u kome su joj se nakon protesta obratili sa navodima da ne treba da govori o temi u kojoj ne zna ništa, ocenila je da nikada nije bilo uobičajeno da se reaguje na govore ljudi koji su učestvovali na protestima, i da se to sada dogodilo jer je vlast „uhvatila nervoza“.

„Ta intonacija pisma je ustvari nipodaštavanje i moje profesije. Prema tome nije vredno da se uplićem da objašnjavam šta je umetnik uopšte i kulturno ponašanje“, kazala je Bojković.
Dodala je i da nije tačno da „nema pojma o litijumu“, jer je, kako je navela, slušala ozbiljne stručnjake koje aktuelna vlast ne priznaje.

Rekla je da nije neobaveštena o litijumu, njegovom iskopavanju i obradi, kao i da je „iako je laik“ to naučila, pa se ne može reći da ništa ne zna.

Komentarišući navode premijera Srbije Miloša Vučevića tokom boravka u Parizu da je protest zbog najave iskopavanja litijuma bio pokušaj državnog udara, upitala je zašto je Vučević onda sedeo u Parizu, jer je „valjda mesto premijera u slučaju opasnosti od državnog udara da bude na licu mesta, da bude na beogradskom Majdanu“.

Bojković je rekla da je subotnji protest zbog najave iskopavanja litijuma bio jako uzbudljiv i iskren protest „iz dubine bića“.

„To je pitanje opstanka, i to svi znamo. Hoćemo li mi dozvoliti da se pretvorimo u prljavu rudarsku koloniju, ili ćemo udisati zdrav vazduh i piti čistu vodu i živeti normalno…To prevazilazi sva politička pitanja“, izjavila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari