U okviru Pirotskog kulturnog leta u subotu je na Keju kraj Nišave kod Mosta ljubavi otvorena izložba svetlećih figura koje su okačene o grane stoletnih lipa na ovom rekonstruisanom i osvetljenom gradskom šetalištu dajući mu poseban sjaj.

Autori ovog lend art projekta su dvoje mladih umetnika iz Pirota – akademski slikar Bojana Nikolić (29) i diplomirani inženjer arhitekture Mirko Stanimirović (32) koji su uradili sedam takvih figura.

Bojana Nikolić je radila jedan od prvih lend art projekata u Srbiji u Beogradu 2007. godine. Kaže da se Pirot svrstava u redak grad u Srbiji gde je organizovana ovakva izložba, budući da je lend art retkost i u okruženju.

– Naša prvobitna zamisao je bila da postavimo dvadeset figura, a napravili smo sedam. U toku dana one će biti obojene skulpture, a uveče će dobiti svoju pravu dimenziju – svetleće u mraku – kaže Nikolićeva, dodajući da su tokom rada na ovom projektu nailazili na različite reakcije.

Objašnjava da joj je posebno drago što se lend art realizuje u njenom rodnom gradu.

– Izložba će trajati do 1. septembra i ovo je samo početak onoga što ćemo tek raditi, jer će posle Pirota izložba biti u Smederevu – kaže Nikolićeva.

Mirko Stanimirović dodaje da je njihova ideja bila da figure imaju dvojni vizuelni efekat – dnevni i noćni.

– Svetlost koja dolazi do izražaja noću predstavlja iskru nade i pobedu duhovnog nad materijalnim. Figura na dnevnoj svetlosti je slična čauri insekta i nosi poruku da se sve više zatvaramo u sebe i da bledi porodica, ljubav i prijateljstvo – rekao je Stanimirović, dodajući da su bili jako uporni u realizaciji svoje ideje.

Stanimirović dodaje da je pirotski kej odličan prostor za ovu izložbu i da će Pirot biti na listi pionira lend arta u Srbiji i Evropi.

– Razbacane su na nekoliko mesta i želeli smo da spojimo zdravu šetnju posetilaca sa traženjem figura – kaže Stanimirović, dodavši da su figure napravljene od platna i aluminijuma, a unutra je svetiljka.

Bojana i Mirko imali su zajednički projekat koji je videla publika u Beogradu i Madridu.

– Ovo je nastavak te izložbe iz Beograda, a nadam se da će treći deo te izložbe biti u Turu u Francuskoj. I da onda sve zaokružimo jednim filmom i knjigom. Svuda ćemo pričati da su te figure rođene u Pirotu i Pirot može da se ponosi da ima nešto što nema ni Beograd – kaže Mirko.

Posetiocima se ova neobična izložba dopala i kažu da je to pravo osveženje i ukras pirotskog keja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari