Nema sumnje da će pakistanska budućnost kao i dosad biti rešavana u trouglu „armija, Alah i Amerika“, gde će vojna elita zajedno s civilima i uz spoljnu pomoć, prevashodno iz Amerike, nastojati da i dalje vlada zemljom. U svojoj istoriji, nešto dužoj od 60 godina, generali su bili na čelu Pakistana 31 godinu.

Nema sumnje da će pakistanska budućnost kao i dosad biti rešavana u trouglu „armija, Alah i Amerika“, gde će vojna elita zajedno s civilima i uz spoljnu pomoć, prevashodno iz Amerike, nastojati da i dalje vlada zemljom. U svojoj istoriji, nešto dužoj od 60 godina, generali su bili na čelu Pakistana 31 godinu. Odlučujuće pitanje koje se u ovom slučaju postavlja jeste da li armija i generali podržavaju drugi Mušarafov udar. Dosad se još nikada nije dogodilo da su podređeni oficiri skovali zaveru protiv generala na vlasti, što je za jednu armiju „trećeg sveta“ sasvim neobično. Za razliku od mnogih drugih država, ovde je vojska „politički misleća“ institucija. Jednim delom objašnjenje se nalazi u vladajućoj ulozi koju ima, a drugim objašnjenje je u istoriji nastanka vojske. Prve pakistanske oficire školovali su Britanci. Oni su ih naučili da se u Pakistanu ne može vladati samo vojnim sredstvima. Svaki oficir je morao da bude i političar da bi se poštovao osnovni princip kolonijalne vladavine: podeli pa vladaj. Makijavelizam se, na neki način, nalazi u genima pakistanskih generala.

Mušaraf povećao moći vojnih sudova

Islamabad – Vojni vladar Pakistana general Pervez Mušaraf uložio je juče amandman na zakon kojim se vojnim sudovima daje moć da sude civilima za optužbe od izdaje do iniciranja javnih nemira, saopštili su zvaničnici, dok su se opozicioni lideri spremali za 300 kilometara dugačak marš uprkos zabrani okupljanja. Veruje se da će najnovija odluka o uvođenju amandmana na Pakistanski vojni akt, odluku koju je potvrdio generalni tužilac Malik Mohamad Kajim, verovatno podstaći nove zabrinutosti. Usvajanjem amandmana vojnim sudovima bilo bi omogućeno da sude ljudima optuženim za izdaju, podstrekivanje pobune, ili „davanje saopštenja koja dovode do javnih nemira“.

Na prvoj konferenciji za novinare od uvođenja vanrednog stanja pakistanski vojni vladar izjavio je juče da će izbori biti održani početkom naredne godine, ali da neće biti ograničenja za rok za ukidanje vanrednog stanja kojim su suspendovana prava građana, navodeći da je vanredno stanje od ključnog značaja za borbu protiv terorizma i obezbeđenja slobodnog i poštenog glasanja. Mušaraf je odbacio kritike na račun njegove angažovanosti u demokratiji i odluke da očisti pravosuđe. AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari