Sedamnaestogodišnji Momir Novakovićiz Loznice osvojio je na Svetskom kupu harmonikaša prvo mesto i pored problema koje je imao pred odlazak i na putu na ovo takmičenje. Osvajanjem prvog mesta na takmičenju održanom u Glazgovu od 21. do 26. oktobra, poneo je titulu juniorskog prvaka sveta u sviranju na harmonici, što je samo jedno u nizu priznanja koje je dosad dobio ovaj mladi muzičar.

Momir je bio najbolji u kategoriji takmičara do 19 godina. Ukupno je bilo 150 mladih harmonikaša iz celog sveta raspoređenih u četiri kategorije. Reč je o najprestižnijem takmičenju za svirače na harmonici, a organizuje ga Internacionalna konfederacija harmonikaša.

Momir Novaković je imao peh da u Glazgov stigne bez svog instrumenta, a na ovo prestižno takmičenje otišao je o trošku porodice, jer traženu pomoć nije dobio ni od koga. Harmonika koja se zagubila na aerodromu u Londonu, stigla je dva sata uoči nastupa, sa polomljenim delovima, zbog čega je morao da je popravlja do pred sam izlazak na pozornicu.

– Morao sam da budem i majstor i da otklonim kvarove kako bih je osposobio za takmičenje. Na scenu sam stigao bez predviđenog tročasovnog zagrevanja, pa kada sam, uprkos svemu proglašen za pobednika, mojoj sreći nije bilo kraja – priča ovaj talentovani Lozničanin.

Samo sedam dana pre Glazgova, Momir je na međunarodnom takmičenju u italijanskom gradu Kastelfidaru osvojio drugo mesto. Poslednjih godina pobeđivao je na brojnim međunarodnim takmičenjima harmonikaša održanim u Beogradu, Kragujevcu i Smederevu. Momir je nižu muzičku školu završio u Loznici u klasi Zorice Dražević, a trenutno pohađa treću godinu Srednje muzičke škole u Kragujevcu kod profesora Miljana Bjeletića. Kaže da u proseku vežba četiri do pet sati, a uoči puta u Škotsku vežbao je i osam sati dnevno. Voli da sluša i svira džez, a želja mu je da školovanje nastavi na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Torontu u Kanadi. U njegovoj porodici niko se nije bavio muzikom, a harmoniku je počeo da svira na nagovor svog pokojnog dede, kome je posvetio uspeh u Glazgovu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari