Svetski putnik Rajčević stigao je u Niš 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji pre 110 godina dnevni list ,,Mali žurnal“ izvestio je o dolasku svetskog putnika u Srbiju.

Novinar ,,Malog žurnala“ opisao je dolazak svetskog putnika Milorada Rajčevića, u Niš, gde je dočekan od strane oduševljenog naroda.

Zabeleženo je da je bio predmet opšte pažnje i njegova turneja po drugim gradovima Srbije je najvljena.

Aleksinac, Paraćin, Ćuprija, Jagodina, Velika Plana, Smederevo i potom Beograd biće gradovi koji će ugostiti mladog Rajčevića, a objavljivanje programa dočeka će se naknadno objaviti, kako je napisano.

Najavljeno je da će po dolasku u Beograd, koji će biti sniman za ,,Moderni Bioskop“, Rajčević prirediti niz interesantnih predavanja u kojima će publici prepričavati doživljaje sa puta, svoje uspomene.

,,Tako mald, a tako istrajan, umeo je Rajčević svugda očuvati srpsko ime. Njegovo opštenje samo sa najuglednijim ljudima svakojako, da je makar koliko doprinelo opštoj stvari, jer je se on svagda i svugde trudio, da svoju domovinu iznad svega istakne“, zaključeno je na kraju te vesti.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari