Univerzitet u Nišu potpisao je nedavno Protokol o saradnji sa prestižnim pariskim univerzitetom „Pjer i Marija Kiri“, koji bi trebalo da obezbedi stalnu razmenu predavača i istraživača, razmenu studenata, organizovanje seminara i stručnih predavanja, kao i ostale oblike saradnje koji će doprineti unapređenju naučnoistraživačkog rada i rada sa studentima.

Univerzitet u Nišu potpisao je nedavno Protokol o saradnji sa prestižnim pariskim univerzitetom „Pjer i Marija Kiri“, koji bi trebalo da obezbedi stalnu razmenu predavača i istraživača, razmenu studenata, organizovanje seminara i stručnih predavanja, kao i ostale oblike saradnje koji će doprineti unapređenju naučnoistraživačkog rada i rada sa studentima. Protokol su potpisali vodeći ljudi pariskog i niškog univerziteta Žan Klod Tabe i Radoslav Bubanj.
– Partnerstvo sa ovim uglednim univerzitetom pomoći će nam da učinimo novi korak u povezivanju sa svetskom naukom i evropskim standardima obrazovanja. Reč je o univerzitetu koji je prvi u Francuskoj, a 39. na svetskoj rang-listi univerziteta. Na Univerzitetu „Pjer i Marija Kiri“ studira oko 30.000 studenata prirodnih i medicinskih nauka, radi oko 4.000 istraživača koji su angažovani u 180 istraživačkih laboratorija. U okviru inovativnih programa ovaj univerzitet ostvaruje saradnju u istraživačkom radu sa više od 330 partnerskih institucija – kaže Bubanj.
Prvi korak u saradnji biće organizovanje letnje škole za niške i ostale studente, na kojoj će francuski predavači pokušati da im približe spektrometriju mase. U organizaciji škole učestvovaće Hemijska laboratorija niškog Prirodno-matematičkog fakulteta i Laboratorija za strukturalnu hemiju i biologiju Univerziteta „Pjer i Marija Kiri“. Na čelu letnje škole biće, uz ostale, profesor niškog PMF Pavle Premović.
Profesor Premović zapravo je i utro put aktuelnoj parisko-niškoj saradnji. On već više godina radi kao predavač po pozivu, a učestvuje i u brojnim istraživačkim projektima na Univerzitetu „Pjer i Marija Kiri“. Zahvaljujući naučno-obrazovnom iskustvu ovaj hemičar, geohemičar i kosmohemičar, iza kojeg su referentna naučna otkrića u tim oblastima, veruje da će prva letnja škola biti uspešna. On je siguran da „niko neće ostati ispred vrata škole“ uprkos tome što je dolazak profesora i istraživača iz Pariza pobudio veliko interesovanje studenata iz cele Srbije.
– Saradnja sa kolegama iz Pariza može biti veoma značajna, posebno u oblasti realizovanja zajedničkih istraživačkih projekata. Mi već sada imamo uslove za to. Zahvaljujući resornom ministarstvu, prošle godine smo dobili vrhunsku opremu od 250 hiljada evra, jedinstvenu na Balkanu. To su rezonantni spektometri koji „gledaju elektrone“ i Furijev transformacioni infracrveni mikroskop, što nam omogućuje značajna istraživanja u oblasti medicine, iskorišćavanja voda ili istraživanja građevinskih i drugih materijala. Ovakva oprema nam omogućuje i istraživanja uzroka i posledica globalnog zagrevanja – kaže Premović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari