Svet će se do 2013. najverovatnije suočiti sa terorističkim napadom nuklearnim ili biološkim oružjem ukoliko vlade ne preduzmu mere bezbednosti i prevencije, navodi se u izveštaju američke republikansko-demokratske komisije. Komisija preporučuje administraciji novoizabranog američkog predsednika Baraka Obame da imenuje pomoćnika za nacionalnu bezbednost koji će se isključivo baviti koordinacijom američke obaveštajne službe i vojnih i političkih napora u cilju suzbijanja širenja oružja za masovno uništenje.

„Ukoliko svet ne bude delovao odlučno i hitno postoji velika verovatnoća da će se oružje za masovno uništenje koristiti u terorističkom napadu do kraja, 2013.“, navodi se u izveštaju pod naslovom „Svet je ugrožen“.

Obama i njegov potpredsednik Džozef Bajden ulažu velike napore u okviru Kongresa da ograniče širenje naoružanja, a do sada nisu komentarisali ovaj predlog. Posebna pažnja u izveštaju američke komisije posvećena je pitanju Pakistana i nuklearnih programa Irana i Severne Koreje koji su naznačeni kao pitanja od posebnog interesa nove američke administracije.

U izveštaju Komisije, koju je osnovao Kongres nakon napada 11. septembra, objavljeni su intervjui 260 zvaničnika i stručnjaka koji su aktivni širom sveta. U njemu se dalje navodi da administracija predsednika SAD Džordža Buša nije učinila dovoljno da se pripremi za odbranu od napada biološkim oružjem, te se od novoizabranog šefa države zahteva da preduzme „hitne korake“ kako bi se oružje za masovno uništenje i nuklearnu tehnologiju držalo van domašaja terorista i to tako što će sarađivati s prekomorskim saveznicima. „Stepen naše bezbednosti ne raste već opada“, zaključuje se u izveštaju. U izveštaju od 132 stranice preporučuju se i mere kao što su veći nadzor nad biološkim laboratorijama američke vlade, sveobuhvatni pregled zaliha bioloških patogena, poboljšanje brze reakcije u slučaju napada biološkim oružjem i sazivanje međunarodne konferencije o bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari