Informacija po kojoj će Bosna i Hercegovina morati da plati šest miliona dolara londonskoj osiguravajućoj kući Lojd na ime odštete koju je u junu 1991. na aerodromu Brnik kod Ljubljane napravila tadašnja JNA, potpuno je netačna – istakla je za Danas pravobraniteljka BiH Dragica Miletić.

Ona je dodala da ne zna iz kog razloga su bosanski mediji plasirali ovu vest, naglašavajući da je Lojd zbog bombardovanja aerodroma podneo samo jednu tužbu, i to objedinjenu za pet bivših jugoslovenskih republika, pred Privrednim sudom u Beogradu.

Londonska osiguravajuća kuća Lojd podnela je 1994. tužbu protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, tražeći 15 miliona dolara. Bivše republike osporavale su tvrdnje Lojda da je beogradski sud nadležan za proces, a ročišta su u proteklih 17 godina više puta odlagana zbog nerešenog pitanja sukcesije. Privredni sud u Beogradu nedavno se proglasio nadležnim za slučaj, a bosanski mediji su plasirali informaciju da BiH mora da isplati Lojdu šest miliona dolara na osnovu tužbe.

– Naglašavam da je ta informacija potpuno netačna i ne razumem zbog čega je plasirana u ovdašnjim medijima. Proglašenjem nadležnosti Privrednog suda u Beogradu proces je, nakon 18 godina, praktično tek počeo, a rešenje o eventualnoj isplati za štetu može se doneti tek nakon pravosnažne odluke suda – ističe Miletić. Ona dodaje da Pravobranilaštvo BiH još nije dobilo rešenje beogradskog suda o nadležnosti, a da će nakon toga odlučiti o daljim pravnim koracima.

– Ne želim spekulisati o tome da li ćemo i šta preduzeti, dok ne dobijemo zvanični dokument u kojem ćemo videti na osnovu čega se Privredni sud u Beogradu proglasio nadležnim – ukazuje Miletić. Ona dodaje da je BiH osporavala tvrdnje Lojda po kojem je za sve tužene strane nadležan isključivo beogradski sud.

– Pozivali smo se na Zakon o rešavanju sukoba zakona sa propisima drugih zemalja, gde prema članu 46 nama ne mogu da sude sudovi drugih država – kaže Miletić, dodajući da prema njenim saznanjima Lojd nije podneo nijednu pojedinačnu tužbu protiv neke od bivših republika SFRJ, sem objedinjenu pred beogradskim Privrednim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari