Zavod za javno zdravlje u Leskovcu odbacuje tvrdnje kompanije Zdravlje Aktavis da je odgovoran za pojavu salmonele tipa Senftenberg u bebi čaju „Za miran san’’. Od marta minule do aprila ove godine obavljena je analiza osam uzoraka iz osam serija sirovina i gotovih proizvoda bebi čaja koji se proizvodi u Zdravlju – rečeno je Danasu u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje.

Zavod za javno zdravlje u Leskovcu odbacuje tvrdnje kompanije Zdravlje Aktavis da je odgovoran za pojavu salmonele tipa Senftenberg u bebi čaju „Za miran san’’. Od marta minule do aprila ove godine obavljena je analiza osam uzoraka iz osam serija sirovina i gotovih proizvoda bebi čaja koji se proizvodi u Zdravlju – rečeno je Danasu u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje. Prema rečima direktorke dr Ivane Mitić, Zavod nije imao uvid u stanje kompletnih serija, već je kontrolisao samo dostavljene uzorke koji su bili mikrobiološki ispravni.

Da se (opet) ne ponovi

Građani pamte da su prošle godine otkrivene lažne vakcine protiv tetanusa koje su, umesto seruma, sadržale vodu. Usledila je afera sa neregistrovanim uvoznim preparatom „doloreksa“, čije je dejstvo bilo pod znakom pitanja. Slučaj sa A+D3 kapima „zatvoren“ je objašnjenjem da se preparat povlači sa tržišta dok se ne registruje kao lek, odnosno da se neće više prodavati kao dijetetski proizvod.

Ipak, bez obzira na to ko je i u kojoj meri odgovoran, posle saopštenja Pokrajinske sanitarne inspekcije Vojvodine da je, posle upotrebe čaja „Za miran san’’, deset beba iz Novog Sada, Inđije i Beočina obolelo, u najpoznatijoj leskovačkoj kompaniji odlučili su da sve količine čaja povuku iz apoteka. Vanrednom inspekcijskom proverom u fabrici u Leskovcu konstatovano je da postoji kompletna prateća dokumentacija snabdevena dokazima o zdravstvenoj ispravnosti kako za gotov proizvod tako i za sirovine, odnosno primarnu ambalažu. Nadležni sanitarni inspektor utvrdio je da se u fabrici Zdravlje Aktavis, u skladu sa GMP standardima, redovno obavlja kontrola dobavljača sirovina, u konkretnom slučaju preduzeća ‘’Bilje’’ iz Borče.
– Veoma je važno da se sada oglase i druge nadležne ustanove i potvrde da su obavile svoj deo posla. Zdravlje Aktavis nikoga ne optužuje, već samo proziva odgovorne u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, Institutu Batut i Centru za istraživanje namirnica i veoma je zainteresovan, kao i krajnji korisnici, da se utvrdi gde je propust nastao – kaže za Danas Snežana Simin, direktorka ovlašćene agencije za odnose s javnošću Zdravlja Aktavis.
Ona je potvrdila da je leskovački proizvođač povukao sa tržišta sve količine spornog čaja u najkraćem mogućem roku i naložio da se izvrše dodatne analize ispravnosti uzoraka kod nadležnih ustanova, a to su Zavod za javno zdravlje Leskovac i Institut Batut u Beogradu.
– Važno je da se utvrdi gde je i zašto nastala greška i kako da ubuduće sprečimo takve propuste. Kada se u Evropi ustanovi da je neki proizvod štetan, proizvođač ga povlači sa tržišta, obaveštava kupce i daje im uputstvo šta da rade. Čak im i novac bude vraćen. Kod nas to nije slučaj. Pošto se o konkretnom proizvodu „ćutalo“, mi smo smatrali da treba da objavimo šta je u pitanju, bez namere da pravimo neku „atmosferu linča“. Prave korake treba da načine nadležne institucije, kako se ovo ne bi ponovilo – kaže za Danas Jelena Obradović iz novosadske NVO Bebac i napominje da će rezultati superanalize biti poznati tek za dve nedelje.
Vukosava Stevanović iz Farmaceutskog jezgra podseća da se ovo udruženje već godinama bori za uvođenje obavezne kategorizacije proizvoda, pre njihovog puštanja u promet, jer čaj, na primer, može da bude hrana, dijetetski proizvod ili lek. Proizvođači, međutim, nemaju zakonsku obavezu da nose proizvode na kategorizaciju. A, razlika je velika. Čaj, kao prehrambeni proizvod, ne podleže analizi, osim higijenske ispravnosti, dok se za korišćenje u terapijske svrhe mora ustanoviti količina lekovitih sastojaka bilja koje ulaze u sastav čaja. Kod kontrole čajeva problem su i uzorci koji se često ne odnose na čitavu seriju.
Dok nadležne inspekcije, u skladu sa postojećom zakonskom regulativom, nisu htele da javnosti saopšte ime proizvođača dok ne bude okončana i superanaliza čajeva, ali i činjenice da je sa tržišta povučena celokupna količina proizvoda, umesto njih najpre su se oglasila udruženja građana i mediji. U Ministarstvu zdravlja dobili smo šturu informaciju da će tek superanaliza, ispitivanje uzoraka u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović-Batut“, utvrditi gde je tačno došlo do zagađenja čaja, u lancu čije karike čine i proizvodnja sirovine, skladištenje, transport, fabrički pogon…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari